Effectdoelstelling
Monumenten en cultuurhistorische waarden zijn geborgd als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad
Het behoud van monumenten, archeologische en cultuurhistorische waarden hebben wij bewaakt en ondersteund met adviezen, onder andere bij restauratiewerkzaamheden waaronder de Domkerk, financieringen en subsidies. Daarbij wordt ook bij beschermde monumenten ingezet op verduurzamen in brede zin en beperking van energiegebruik. Ten aanzien van te behouden erfgoed is de inventarisaties van winkelpuien vrijwel gereed. Een inventarisatie van groen erfgoed wordt voorbereid en in 2019 afgerond. Wij hebben omgevingsvergunningen getoetst aan de Monumentenverordening en de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg. Daarnaast hebben wij een aantal bouwhistorische en archeologische onderzoeken uitgevoerd, waarvan de resultaten worden neergelegd in een basisrapportage. Onder andere is het vooronderzoek voor de restauratie van de Domtoren afgerond. Een mooi voorbeeld van archeologisch onderzoek is de opgraving van een deel van de Romeinse weg en een moerasbrug in het plangebied Rijnvliet in Leidsche Rijn, waarbij nieuwe aanvullende gegevens zijn verzameld over de loop van de limesweg. Tijdens een onderzoek bij het oude postkantoor aan de zijde van de Oudegracht zijn bijzondere sporen en vondsten tevoorschijn gekomen die nieuwe inzichten geven over het voormalige Ceciliaklooster, de voormalige Rijksmunt en het verloop van de oude Rijn.
De resultaten van dergelijke onderzoeken dragen bij aan het integreren van cultuurhistorische- en archeologische waarden in gebiedsontwikkeling en -ruimtelijke - plannen. Wij hebben in relatie daarmee een aanzet gemaakt met de actualisering van het archeologiebeleid in de vorm van het opstellen van een nieuwe archeologische waarden- en verwachtingskaart en beleidskaart. Ten aanzien van het beheer van vondsten is gewerkt aan diverse scenario’s voor een nieuw gezamenlijk depot voor het Centraal Museum, Erfgoed en andere mogelijke partners, zoals het Provinciaal depot van bodemvondsten.
Bij de vaststelling van het startdocument zijn de financiële middelen hiervoor gereserveerd.
De voortschrijdende tijd leidt ook tot aandacht voor de modernere bouwkunst. In aanvulling op de aanwijzing van naoorlogse bouwkunst - van met name woongebouwen - als gemeentelijk monument in 2017, hebben wij ons gericht op naoorlogse schoolgebouwen. Daarnaast vraagt ook de jongste bouwkunst van na circa 1965 inmiddels de nodige aandacht. Wat de instandhouding en herontwikkeling van kerkgebouwen betreft, begint de Utrechtse Visie Religieus Erfgoed als handvat hiervoor te werken. Wij hebben private initiatieven voor presentatie en visualisatie van cultureel erfgoed ondersteund waarmee de kennis van Utrechts cultureel erfgoed wordt verbreid. Gelet op bezoekersaantallen aan evenementen als Kerken Kijken en Open Monumentendag voorziet dit in een behoefte; de genoemde Romeinse weg heeft op Open Monumentendag duizenden bezoekers getrokken. In Castellum Hoge Woerd hebben wij wederom in nauwe samenwerking met de andere programmapartners gewerkt aan de inzet van Erfgoed in de programmering en het aanbod van het Castellum, onder meer op het vlak van educatie en onderwijs.
Uitvoeren wijkprogramma’s
Wij hebben cultuurhistorie op diverse niveaus ingezet bij ontwikkelingen in de wijken. Door ondersteuning van eigenaren van gebouwd erfgoed en door de inbreng van cultuurhistorie als informatiebron bij herbestemmingsprojecten en ontwikkelingslocaties. Inventarisaties en aanwijzing van objecten als beschermd gemeentelijk monument hebben om een brede doorsnee van erfgoed te betrekken veelal een bovenwijkse insteek.