Effectdoelstelling
Utrechtse bewoners en woningzoekenden zijn naar inkomen en zorgvraag binnen een redelijke termijn passend gehuisvest. Bij woningzoekenden speelt inkomen en zorgvraag, ook huishoudensgrote een rol
In 2018 hebben wij overeenkomstig het coalitieakkoord gestuurd op de realisatie van meer sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en studentenhuisvesting. In 2018 zijn iets meer dan 1.200 sociale huurwoningen in aanbouw genomen (inclusief 781 zelfstandige studentenwoningen). De betaalbaarheid van het wonen voor de laagste inkomens is verbeterd door het passend toewijzen en door de prestatieafspraken over betaalbaarheid met de woningcorporaties, waaronder de uitvoering van de twee-jarige pilot huurkorting voor u-pashouders.
Ondanks onze inspanningen is de doorstroming op de woningmarkt nog niet verbeterd. De zoektijd (exclusief loting) is gestegen van 5,2 in 2017 naar 5,4 in 2018. De gemiddelde wachttijd (exclusief loting) is ten opzichte van vorig jaar gestegen van 10,1 naar 10,4 jaar. De druk op de sociale huurwoningmarkt blijft onverminderd hoog.
In november hebben we met een stadsgesprek de aftrap gegeven voor de nieuwe woonvisie met daarin keuzes en doelstellingen voor wonen voor de komende jaren. Daarnaast hebben we belangrijke stappen gezet om te komen tot een langdurige samenwerking met alle verbonden partijen middels bijeenkomsten en gesprekken op weg naar het stadsakkoord Wonen.