Effectdoelstelling
Het afval wordt in toenemende mate gescheiden ingezameld
In de nota Afval is Grondstof werd in 2015 tot de introductie van Het Nieuwe Inzamelen besloten. Daarmee was Utrecht landelijk één van de koplopers om bronscheiding in deze vorm op grote schaal toe te gaan passen.
De gemiddelde hoeveelheid restafval is 225 kilogram per inwoner in 2018. Dit is tien kilogram onder de doelstelling van 235 kilogram. Ten opzichte van de realisatie van 2017 is de hoeveelheid restafval vier kilogram per inwoner gedaald. Hiermee is de daling iets minder dan voorgaande jaren. Dit is te verklaren doordat er pas eind 2018 in nieuwe buurten Het Nieuwe Inzamelen is geïntroduceerd. Het is nog te vroeg om hier het profijt van te zien.
In Utrecht zijn ongeveer 52.000 laagbouwwoningen die in aanmerking komen voor afval scheiden aan huis met kliko’s. Bij 87% van deze laagbouwwoningen is Het Nieuwe Inzamelen ingevoerd.
Het percentage huisaansluitingen dat gebruik maakt van zakkeninzameling is ten opzichte van 2017 niet veranderd. Door uitstel van de introductie (zie hieronder voor meer informatie hierover) van Het Nieuwe Inzamelen in Vogelenbuurt, Wittevrouwen en Tuinwijk zijn de doelstellingen van 93% laagbouwwoningen op Het Nieuwe Inzamelen en 13% huishoudens dat gebruik maakt van zakkeninzameling niet gehaald.
Klanttevredenheidsonderzoeken
Bij het tevredenheidscijfer over de afvalinzameling zien we dat het rapportcijfer ten opzichte van 2017 met een tiende is gestegen naar een 6,5. De doelstelling van een 7,0 is hiermee nog niet gehaald.
In de onderzoeken naar klanttevredenheid bij Het Nieuwe Inzamelen beoordeelden de bewoners dit met een 6,9 in Tuindorp/Tuindorp-oost en met een 7,0 in Voordorp/Zeeheldenbuurt.
Bezoekers beoordeelden de afvalscheidingsstations met een 8. We hebben we dit jaar voor het eerst meer dan 500.000 bezoeken gehad op de afvalscheidingsstations.