Prestatiedoelstelling
Het afval ophalen en de infrastructuur daarvoor versterken
Het Nieuwe Inzamelen
In 2018 is Het Nieuwe Inzamelen ingevoerd in de wijken Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn: Balije, Veldhuizen, De Woerd, Vleuterweide, Langerak. De invoering van Het Nieuwe Inzamelen is zodoende in heel Leidsche Rijn afgerond.
Het Nieuwe Inzamelen is ook ingevoerd bij diverse nieuwbouwprojecten verspreid door de stad.
In Vogelenbuurt, Wittevrouwen en Tuinwijk is een pas op de plaats gemaakt, in afwachting van de invoering van het Dynamisch Inzamelen (slimmer legen van ondergrondse containers op basis van vullingsgraad) en de start van de proef met nascheiding van plastic, blik en pak. In 2018 troffen we wel voorbereidingen op de invoering van Het Nieuwe Inzamelen in deze buurten.
Televisieserie Het Schone van afval
In navolging op de actie ‘100 dagen zonder afval’ en een televisieserie over deze actie, ontwikkelden we samen met RTV Utrecht een nieuwe televisieserie over afval: Het schone van afval.
In deze vierdelige docu-serie volgden we de verwerking van verschillende afvalstromen. Denk aan groente-, fruit- en tuinafval, plastic, blik en pak, papier & karton, textiel, glas, restafval, elektronisch afval en klein chemisch afval. De verwerkers waar de verschillende Utrechtse afvalstromen naar toe gaan, kwamen aan het woord en de verwerking kwam in beeld.
Naast afvalscheiding en de verwerking was er in elke aflevering aandacht voor initiatieven die gebruik maken van gerecyclede producten. Vanuit deze documentaire zijn ook filmpjes gemaakt van ongeveer één minuut. Na promotie hiervan tijdens de week van de circulaire economie (in 2019) zullen ze in de toekomst voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Met de televisieserie en de korte filmpjes per grondstofstroom stimuleren we bewoners om het afval beter te scheiden en bieden we inwoners inzicht in wat er met het Utrechtse afval gebeurt na de inzameling.
Promotie gebruik Afvalwijzer (app)
In 2018 hebben we de site Mijnafvalwijzer.nl en de gratis Afvalwijzer-app gepromoot. Zo zijn alle vuilniswagens voorzien van een sticker met reclame voor de Afvalwijzer (app).
Via de Afvalwijzer kunnen inwoners altijd op de hoogtezijn van actuele informatie over de inzameling van afval. Hier lezen ze ook alles over het scheiden van afval en vinden ze inzamelpunten in de buurt voor glas, papier en karton, textiel en plastic, blik en pak. Via de app of e-mail krijgen inwoners (als ze dat willen) een herinnering op de dag voordat het afval wordt opgehaald of wanneer de ophaaldag is veranderd. Via de app versturen we inmiddels pushberichten naar meer dan 50.000 gebruikers.
Dynamisch Inzamelen
In 2018 is de aanbesteding voor Dynamisch Inzamelen afgerond. In het najaar zijn we gestart met het legen van de ondergrondse restafvalcontainers op basis van vullingsgraad in Leidsche Rijn. Ook zijn de sensoren in de ondergrondse restafvalcontainers in de rest van de stad ingebouwd. Met deze manier van inzamelen worden volle containers zo veel mogelijk voorkomen en maken onze voertuigen minder vervoersbewegingen door de stad.
Proef nascheiding plastic, blik en pak
Eind 2018 is de nascheidingsinstallatie van onze restafvalverwerker AVR in Rozenburg in bedrijf genomen. Vanaf dat moment wordt ongeveer driekwart van het Utrechtse restafval nagescheiden op plastic, blik en pak. De proef met nascheiding van plastic, blik en pak doen we in wijken waar inzameling met kliko’s niet of nauwelijks mogelijk is. In 2019 verwachten we de eerste resultaten van deze proef.
Onderzoek afvalscheiding hoogbouw
Het onderzoek naar afvalscheiding in de hoogbouw is in 2018 gestart. In samenwerking met onder andere de G4 en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn in de deelnemende steden verschillende pilots gestart ten behoeve van het onderzoek naar afvalscheiding in de hoogbouw. Ook in Utrecht vonden bij enkele hoogbouwblokken proeven plaats om te onderzoeken welke maatregelen de bronscheiding van groente,- fruit- en tuinafval maximaal verhogen. De resultaten van dit onderzoek verwachten we in 2019.
Nieuw systeem ongeadresseerd drukwerk
Met de raadsbrief van 6 september 2018 is een principebesluit genomen om per 1 januari 2020 een opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk in te voeren. Doordat mensen dan expliciet toestemming moeten geven om ongeadresseerd drukwerk te ontvangen, verwachten we minder onnodig papierafval binnen de stad. Hiermee zetten we als gemeente Utrecht vol in op het voorkomen van afval. In 2018 zijn we gestart met de voorbereiding voor de invoering van het opt-in systeem.
Conclusie
Met 225 kilogram restafval per inwoner is de doelstelling van maximaal 235 kilogram gehaald.
De bewonerstevredenheid over de afvalinzameling is iets toegenomen, van een 6,4 naar een 6,5. Hiermee is de doelstelling van een 7 nog niet bereikt. In de laatste maanden van 2018 voerden we bij veel laagbouwwoningen Het Nieuwe Inzamelen in. Door de vertraging van de introductie van Het Nieuwe Inzamelen in Vogelenbuurt, Wittevrouwen en Tuinwijk is het aandeel percentage huisaansluitingen dat gebruik maakt van zakkeninzameling niet gewijzigd ten opzichte van het vorige jaar.