Effectdoelstelling
We willen méér dan alleen voldoen aan de wettelijke eisen voor externe veiligheid en geluid
Gezond Leefklimaat
Het afgelopen jaar hebben we verder gewerkt volgens de aanpak Utrecht Circulair. Dit heeft geresulteerd in een visie op circulair bouwen, vertaald in een werkmethodiek met leidende principes zoals verwoord in de raadsbrief ‘indicatoren circulair bouwen’ van 6 december 2018. Daarnaast hebben we gewerkt aan onze voorbeeldfunctie door de realisatie van pilots met circulair (ver)bouwen van het eigen vastgoed. Ook hebben we de hoeveelheid restafval van onze eigen organisatie verminderd door in het hele stadskantoor op een 'afvalvrije manier' in te zamelen (gericht op maximaliseren van gescheiden inzamelen van recyclebare grondstoffen en minimaliseren van restafval). Daarnaast hebben we diverse circulaire inkooptrajecten gerealiseerd. We hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van kennis, tools en indicatoren, veelal in netwerkverband met lokale en regionale partners. Onze ervaring met toepassing van milieukostenindicatoren hebben we verder uitgebreid. Een mooi voorbeeld is de uitvraag duurzame herinrichting van de Croeselaan met als resultaat een groene laan met lage milieukosten, CO²-arm asfalt en beton en voorzien van een materialen- en grondstoffenpaspoort.
Op het gebied van kennisontwikkeling hebben wij een onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om een afvalvrij Beurskwartier en Merwedekanaalzone te realiseren, een verkenning uitgevoerd naar hergebruikmogelijkheden voor vrijkomend materiaal bij herontwikkeling van de woningen aan de Croeselaan en circulariteitsindicatoren zoals de CirculariteitsPrestatie Gebouw (CPG) en Building Circularity Index (BCI) getest.
In het (uit)bouwen van allianties is er een opdrachtgeverstafel geïntroduceerd en zijn de regionale alliantie en betonketensamenwerking geïntensiveerd. In samenwerking met de Duurzame Week is het Circulair Compliment uitgereikt aan Krijgdekleertjes, een prijs bedoeld om lokale circulaire initiatieven een podium te bieden en aan te moedigen.
Binnen Gezond Leefklimaat is een samenwerking tussen Ruimte en Stadsbedrijven op het gebied van Klimaatadaptatie. In 2020 moeten we als gemeente klimaatadaptatie borgen in beleid en hier naar handelen. Vooruitlopend daarop is in 2018 het thema klimaatadaptatie opgenomen in verschillende omgevingsvisies, onder andere die van Merwedekanaalzone. Verder hebben we samen met buurgemeenten, waterschap, provincie en Veiligheidsregio klimaatstresstesten uitgevoerd, waarbij onder andere is onderzocht in hoeverre de regio bestand is tegen extreme neerslag, hitte, droogte en overstroming. Deze testen worden in 2019 gebruikt om de klimaatadaptatiestrategie op te stellen en de kaders in een beleidsplan vast te stellen.
Geluid
Te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving (zoals ernstige hinder en slaapverstoring) kan tot gezondheidsproblemen leiden. Daarom zijn er wettelijke normen aan geluidbelasting gesteld. Ook binnen de wettelijke normen voor geluid kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Bij ruimtelijke ontwikkelingen stellen we daarom compenserende voorwaarden (onder andere luwe gevel en buitenruimte) ter verbetering van het akoestisch woon- en leefklimaat. In de Geluidnota Utrecht is het geluidbeleid vastgelegd. Voor de uitleggebieden (Leidsche Rijn en Vleuterweide) hanteren we voor het wegverkeer een beleidsnorm die vijf decibel onder de wettelijke grenswaarde ligt. Vanuit gezondheidsperspectief streven we bij nieuwe grote woningbouwontwikkelingen in de bestaande stad (onder andere Merwedekanaalzone, Cartesiusdriehoek) langs gemeentelijke wegen en spoorwegen ook naar geluidsniveaus die vijf decibel onder de wettelijke grenswaarden liggen.
Externe Veiligheid
In 2018 is voor ca. 100 ontwikkellocaties een toets uitgevoerd aan, dan wel geadviseerd over de normen voor externe veiligheid. Belangrijke ontwikkellocaties waren onder andere de 2e Daalsedijk (nabij het stationsgebied), Archimedeslaan 16 en Haarrijn (woningen). Verder leverden we bijdragen bij de planvoorbereiding van diverse ontwikkellocaties zoals Kantorenpark Rijnsweerd, Hoogbouw Leidsche Rijn Centrum Noord en Energielandschap Rijnenburg. Andere belangrijke plannen waar we hebben getoetst waren de transformatie van schoolgebouw naar woningen aan de Pagelaan 1 en de transformatie tot vergadercentrum aan de Sophialaan 1. Voor het eerst sinds invoering van nieuw (aanvullend) beleid voor LPG tankstations is uitvoering gegeven aan dat nieuwe beleid. Volgens dat beleid mogen geen scholen voor minderjarigen op minder dan 160 meter van een LPG vulpunt worden ontwikkeld, tenzij vergaande veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Voor twee locaties zijn adviezen hierover verstrekt.