Effectdoelstelling
Een aantrekkelijke en voor iedereen bereikbare groene leefomgeving in en om Utrecht
In maart 2018 is de Actualisatie Groenstructuurplan 2017-2030 vastgesteld. Dit naar aanleiding van de motie (2016/109 ‘Voor een gezonde groene toekomst’). We voegden in deze actualisatie twee opgaven toe: hoe het groen meer dan nu kan bijdragen aan gezonde verstedelijking en klimaatadaptatie.
De uitvoering loopt via het Meerjaren Groenprogramma. Bij de uitvoering maken wij zoveel mogelijk werk-met-werk en ondersteunen we bewonersinitiatieven en ondernemers. Sinds de start van het Groenprogramma is door samen te werken het geïnvesteerde budget aanzienlijk vergroot. Hiermee verbeteren we parken en leggen nieuw groen aan. Uitvoering van groen in de directe woonomgeving vergroot ook het draagvlak en betrokkenheid bij bewoners. Van alle projecten wordt ruim 1/3 in zelfbeheer genomen.
Met het onderdeel Groene Web dragen we bij aan de verbetering van stadsnatuur door het realiseren van een ecologisch netwerk en het opheffen van knelpunten voor planten en dieren.
We werken aan een vitaal en gevarieerd bomenbestand.
We kiezen vaker soorten die voedsel voor insecten en vogels leveren en meer weerstand hebben tegen ziekten.
Naast het groen in de stad investeren we in groen rondom Utrecht. De landgoederen staan met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar in de top drie van de provincie en worden hoog gewaardeerd met een ruime 8. Daarnaast zorgen wij als deelnemer in de twee recreatieschappen rondom Utrecht voor een groot aanbod aan recreatief groen rondom onze compacte stad. Die rol wordt steeds belangrijker door de groei van onze stad.
Samen met bewoners, andere steden en partners werken we aan de verdere ontwikkeling van instrumentarium om de waarde van stedelijk groen en blauw significant mee te nemen in stedelijke opgaven. De tevredenheid van bewoners over het buurtgroen is 68% en de parken 72%.