Effectdoelstelling
De zelfredzaamheid van ouder/opvoeders en kinderen wordt versterkt
De meeste kinderen ontwikkelen zich zonder al te grote problemen. Maar iedere opvoeder, of dat nu de ouder is of andere opvoeder rond het kind, heeft weleens vragen over de opvoeding. Dit kunnen kleine vragen zijn of wat grotere uitdagingen. Door te investeren in de sociale basis en het ‘gewoon opgroeien’ (denk hierbij aan het consultatiebureau, de school, de sportvereniging, de sociaal makelaar, het jongerenwerk) versterken we de veerkracht van gezinnen. Op deze manier ondersteunen we hen om de uitdagingen van alle dag zelf, al dan niet ondersteund door het eigen netwerk, aan te gaan.
In 2018 hebben we de doelstelling om basisvoorzieningen optimaal toegankelijk te maken, ook voor kwetsbare gezinnen en kinderen met een beperking, bereikt door het verder ontwikkelen van de Pilot BSO plus en een vervolg van de inzet van een sportpedagoog bij de nieuwe stedelijke sportorganisatie SportUtrecht. De inzet op de wijkacademies, waarbij (groot)ouders opvoedvraagstukken met elkaar delen, is gecontinueerd. Bij een brede opgave als het versterken van de sociale basis is samenwerken onontbeerlijk. Dit hebben we zowel intern als extern ruime aandacht gegeven om zo gelijke kansen te kunnen creëren voor kinderen en jongeren in de stad. Waar mogelijk is aangesloten bij bestaande initiatieven en ontwikkelingen in de wijk. Bovenstaande doelstellingen dragen eveneens bij aan de beweging naar de voorkant en voorkomen een onnodig beroep op zwaardere zorg waar mogelijk.
In 2018 constateerden we dat er winst te behalen valt op het uitbreiden van individuele ondersteuning met een meer groepsgerichte aanpak. Deze aanpak bevindt zich op het snijvlak van preventie en hulpverlening. Door te investeren in deze groepsgerichte aanpak kunnen we meer kinderen en hun gezinnen sneller de ondersteuning bieden die zij nodig hebben, maar ontstaat ook een steunend netwerk voor de gezinnen, waarmee we de zelfredzaamheid vergroten.
Het buurtteam heeft in 2018 ingezet op het verder versterken van de zelfredzaamheid van kinderen en ouders, onder andere door hun sociaal netwerk meer te benutten. Zo werken we met veel partijen samen aan ‘gewoon opgroeien’. Het is in 2018 gelukt om de ambitie om de groep ouders die zegt weinig of geen problemen te hebben met opvoeden (effectindicator 1), stabiel hoog te houden op 90 procent.