Regionale koers MOBW
Een groot deel van de cliënten van de maatschappelijke opvang en beschermd wonen verblijft op dit moment in een intramurale setting. De beweging om mensen een zo gewoon mogelijk leven te bieden 'thuis in de wijk' vraagt om een proces van ambulantisering waarbij waar mogelijk intramurale opvang wordt afgebouwd en vervangen door zelfstandig wonen met ambulante 24/7 beschikbare zorg/begeleiding. In 2018 is duidelijk geworden dat het aantal cliënten dat zelfstandig woont in de toekomst kan stijgen van 50% naar 80%. Om deze beweging mogelijk te maken, inclusief voor een deel van de huidige cliënten MO/BW is het noodzakelijk dat er voldoende huisvesting beschikbaar komt en dat de basisondersteuning wordt georganiseerd. De voortgang van alle onderdelen van de regionale koers hebben wij vastgelegd in een raadsbrief.
Daklozenopvang
In 2018 hebben wij de visie ‘Toekomst van de daklozenopvang Utrecht’ verder uitgewerkt en in praktijk gebracht. In juni 2018 hebben wij een brief aan de gemeenteraad gestuurd over de stand van zaken daklozenopvang. In oktober 2018 hebben wij het plan van aanpak daklozen opvangnaar aanleiding van het rekenkamer rapport ‘Knel in de Keten’ aan de gemeenteraad toegestuurd. Daarnaast hebben wij, specifiek over de omvorming van de nachtopvang naar 24-uurs opvang, een brief gestuurd naar de gemeente raad in december 2018.
In december 2018 hebben wij Herstart, de nieuwe inloopvoorziening voor daklozen en plek waar het Stadsteam Herstel en de Laagdrempelige opvang zijn gevestigd, geopend. Dit was een belangrijke mijlpaal in de vernieuwing van de daklozenopvang. Tot slot hebben wij in 2018 het Stadsteam Herstel verder doorontwikkeld en samen met de G4 zijn we een onderzoek gestart naar de stijging van het aantal daklozen omdat dit een landelijk beeld lijkt te zijn.
Gebiedsteams GGZ
In de loop van 2018 hebben wij de gebiedsteams GGZ verder uitgerold over de stad, zodat er nu acht gebiedsteams GGZ in de stad zijn. Hierover hebben wij de gemeenteraad in juli geïnformeerd. Vanuit de evaluatie proeftuinen hebben wij een aantal thema’s omgezet in ontwikkelopdrachten. We zien in 2018 een flinke toename in het aantal aanmeldingen op bijna alle gebieden, zowel voor behandeling als voor specialistische begeleiding. Dit volgen we nauwgezet en er worden afspraken over gemaakt. Voor 2018 is het gelukt om afspraken te maken over de financiering van behandeling. Voor de toekomst zijn de afspraken nog niet rond en zijn wij nog in gesprek met de zorgverzekeraar, het ministerie en de NZA.
Aanpak personen met verward gedrag
In 2018 hebben wij de aanpak personen met verward gedrag verder doorontwikkeld. Ook bij deze aanpak ligt het accent op het bevorderen van inclusieve en veilige wijken met speerpunten als preventie, vroegsignalering en destigmatisering. Steeds meer ggz-cliënten maken gebruik van een door henzelf opgestelde crisiskaart en steeds meer mensen weten de herstelacademie Enik te vinden.
In toenemende mate maken professionals en burgers gebruik van mogelijkheden om te leren hoe ze psychiatrische problemen kunnen herkennen en hoe om te gaan met mensen met psychiatrische problematiek.
De pilot passend vervoer heeft een doorstart gemaakt, zodat ook in 2018 mensen in een ggz-crisis niet meer door de politie vervoerd hoeven te worden, maar door GGZ-hulpverleners in een neutraal busje naar de opvanglocatie gebracht worden.
De samenwerking tussen zorg en veiligheid bij de begeleiding van verwarde personen hebben wij versterkt en ook hebben wij een schakelpunt zorg en veiligheid in het Veiligheidshuis opgezet van waaruit wij bemiddelen bij plaatsing, financiering, en overdracht tussen strafrecht, zorg en sociaal domein. Daarnaast hebben wij er adempauze-plekken gerealiseerd waar mensen tijdelijk even op adem kunnen komen na een crisis.
Plan Einstein
Plan Einstein is in 2018 succesvol geweest en gesloten op 1 november 2018, zie ook de raadsbrief. We continueren de aanpak op de locatie van COA aan de Joseph Haydnlaan.
Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV)
Eind 2018 is een overeenkomst op hoofdlijnen tussen Rijk en VNG gepubliceerd over de te ontwikkelen Landelijke vreemdelingenvoorzieningen (LVV’s) als opvolger van de Bed-Bad-Brood-Begeleiding. Utrecht is één van de vijf gemeenten die door het Rijk uitgenodigd zijn om LVV pilot te worden.
Huiselijk geweld en Kindermishandeling
Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, heeft zich in 2018 voorbereid op het inwerkingtreden van de ‘Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ en de ‘radarfunctie’ per 1 januari 2019.