Prestatiedoelstelling
Basisvoorzieningen zijn georganiseerd en initiatieven, vrijwilligers en mantelzorgers ondersteund
Sociaal makelaarschap
Sociaal makelaars hebben hun rol als ‘smeerolie’ in de sociale basis vervuld door te ondersteunen wat mensen met en voor elkaar doen. Zij ondersteunden bewonersinitiatieven waar nodig en hebben het sociaal beheer op buurtcentra georganiseerd om iedereen zich welkom te laten voelen. Op de nog niet verzelfstandigde speeltuinen hebben de sociaal makelaars zorggedragen voor een veilig, toegankelijk en pedagogisch (Vreedzaam) speelklimaat. Daarnaast hebben zij buurtinitiatieven ondersteund bij het verzelfstandigen.
Uit de tenderprocedure hebben wij DOCK als nieuwe aanbieder geselecteerd voor het sociaal makelaarschap in de periode 2019-2024. De gemeenteraad hebben wij hierover geïnformeerd via de raadsbrief van 3 juli 2018. In de tweede helft van 2018 is de inhoudelijke overdracht gedaan en heeft DOCK het grootste deel van de medewerkers van de sociaal makelorganisaties (Doenja Dienstverlening, Me’kaar, Vooruit, Welzaam en Wijk&co) overgenomen ten behoeve van continuïteit in de uitvoering.
Initiatieven
Voor de initiatieven op het gebied van zorg en welzijn hebben wij het initiatievenfestival georganiseerd, hebben wij starters gekoppeld aan initiatiefnemers met behoefte aan denkkracht en ondersteuning (Starters4Communities) en hebben wij workshops en begeleiding in crowdfunding aangeboden (Voorjestadsie). Daarnaast hebben zeven initiatieven hun eigen impact gemeten en hebben wij workshops over bedrijfsvoering, verdienmodellen, community building en het ‘business model canvas’ georganiseerd in samenwerking met de Social Impact Factory. Dit alles met als focus de afhankelijkheid van initiatieven van de overheid te verminderen.
Wij hebben de beleidsregel ‘Buurtnetwerken en Wijkinformatiepunten door bewoners’ gepubliceerd. Bewonersgroepen kunnen daardoor met subsidie hun initiatieven rond buurtnetwerken en wijkinformatiepunten realiseren of versterken.
Vrijwillige inzet
Wij hebben de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gefaciliteerd en ondersteund door het geven van begeleiding en advies, gerichte deskundigheidsbevordering, het verbinden van partijen en het zoeken naar goede matches tussen potentiële vrijwilligers en (maatschappelijke) organisaties.
We hebben in 2018 verschillende waarderings- en bewustwordingsactiviteiten georganiseerd voor vrijwilligers. Samen met de Vrijwilligerscentrale hebben wij de maand december uitgeroepen tot Waarderingsmaand. Elke week waren er activiteiten en extraatjes voor vrijwilligers en hun organisaties. Ongeveer 4.000 vrijwilligers zijn op deze manier in het zonnetje gezet.
Welzijnsaccommodatie
Het nieuwe buurtcentrum aan de 1e Oosterparklaan is opgeleverd en de bouw van het nieuwe buurtcentrum Hoge Weide is gestart. Daarnaast zijn in diverse (zelf beheerde) buurtcentra verbouwingen uitgevoerd en voor buurtcentra Zuilen, de Boog , De Speler, Podium Oost (zelfbeheer) verbouwingsplannen gemaakt. Aan de verbouwontwerpen voor de buurtcentra ’t Zand, Weidewereld en Musketon wordt gewerkt.
Bewonersinitiatief Kinderboerderij Nieuw Rotsoord (zelfbeheer), andere gebruikers en de gemeente onderzoeken de haalbaarheid van herinrichting van hun locatie tot Groen Rotsoord en vervangende huisvesting van de Kinderboerderij. In het kader van Groei van de Stad zijn voor de gebieden Merwede, Lombokplein en Jaarbeursplein e.o. de gewenste maatschappelijke voorzieningen in beeld gebracht in het Groeikader.
De Driehoeksoverleggen, het overleg tussen gebruikers, sociaal beheer en technisch beheer in de buurtcentra, hebben wij ondersteund in het vormen van een missie, rolverdeling en structuur. Hun rol en verantwoordelijkheden zijn omschreven evenals tips en werkwijzen om zich succesvol te ontwikkelen. De status per locatie verschilt nog van volledig werkzaam tot in de opstartfase.
Negen speeltuinen doorlopen het proces tot verzelfstandiging op eigen tempo.
Anti-discriminatie agenda en regenboog agenda
Samen met partnerorganisaties, zoals Art. 1 Midden Nederland, en sleutelfiguren in de stad hebben wij verder uitvoering gegeven aan de anti-discriminatie agenda. Zo hebben wij, in samenwerking met de Academie voor de Stad, een project gestart dat zich richt op positieve rolmodellen voor jongeren, hebben we in Utrecht voor het eerst de afschaffing van de slavernij herdacht en hebben de brancheorganisaties voor de uitzendsector een plan gelanceerd om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden mede naar aanleiding van gesprekken met de wethouders van de G4.
Binnen de Vreedzame School aanpak is er een nieuwe module waarbij peer-educators kinderen en jongeren voorlichting kunnen geven over religieuze, culturele en seksuele diversiteit. De door Utrecht geïnitieerde e-learning over transgenderthematiek voor publieksdienstverleners is in het najaar landelijk gelanceerd. In december hebben wij tot slot de nieuwe Regenboogagenda gepresenteerd, die tot stand gekomen is na een participatief traject met de LHBTI-commissie, de regenboogorganisaties en veel partijen uit het maatschappelijk middenveld en betrokken bewoners.
Eenzaamheid
Alle inzet op het versterken van de sociale basis en het informatie- en ondersteuningsaanbod draagt bij aan sterkere gemeenschappen en minder eenzaamheid. Daarom zijn we vanuit de aanpak eenzaamheid aangesloten op ‘Welzijn op recept’, ‘BeterThuis’, de ‘ABCD-benadering’ en ‘GGZ in de wijk’. Daarnaast hebben wij onder andere met de buurtteamorganisaties afgesproken dat er meer aandacht komt voor het verminderen van eenzaamheid. Bijvoorbeeld door inzet op sociale vaardigheidstrainingen.
Informele zorg
In een intensief traject met mantelzorgers, vrijwilligers, (zorg)professionals en initiatiefnemers hebben wij gewerkt aan focus en visie op wat er nodig is in de stad op gebied van informele zorg. De opbrengst van dit traject vormde de basis van de nieuwe beleidsregel.
Sociale prestatie en dagondersteuning
In 2018 is een filmpje gemaakt (www.utrecht.nl/meedoeninutrecht) waarin de verschillende instrumenten worden toegelicht. Hierdoor kunnen de professionals beter doorverwijzen naar aanbod op maat. Daarnaast hebben wij een waaier gemaakt met daarin het aanbod aan activering in de stad op overzichtelijke wijze beschreven.
Taal- en digitale vaardigheden volwassenen
Er zijn veel inwoners die graag de Nederlandse taal willen leren en/of hun computervaardigheden willen verbeteren. Zoveel dat wij medio 2018 hebben besloten tot een extra incidentele impuls voor het project Taal+ om wachtlijsten te voorkomen. Daarnaast hebben wij via het budget ‘versterken sociale basis’ en de Versnelling Overvecht bijgedragen aan extra (digi)taalactiviteiten voor volwassenen.
Toegankelijkheid
Solgu heeft op verzoek van de gemeentein 2018 een nulmeting van de openbare ruimte uitgevoerd en informatie over de toegankelijkheid van openbare gemeentelijke gebouwen opgenomen in wheelmap.org. De toegankelijkheid van de openbare ruimte gaan wij daarnaast systematisch verbeteren door de toepassing van het ‘Handboek Voetpaden voor Iedereen’ en de afspraken die we in 2018 met SOLGU hebben gemaakt over het opstellen en toetsen van inrichtingsplannen met looproutes. Zo hebben wij in 2018 alle stemlokalen bijvoorbeeld al geschouwd op toegankelijkheid.