Prestatiedoelstelling
Versterken van de samenwerking en activiteiten gericht op een grotere sportdeelname
SportUtrecht is sinds 1 augustus 2018 de nieuwe stedelijke sportorganisatie. SportUtrecht is een samenvoeging van de Vereniging Sport Utrecht en Harten voor Sport en geeft tot en met 2024 invulling aan de beleidsregel Sport, bewegen en verenigingsondersteuning. Kerntaken van SportUtrecht zijn: sportclub ondersteuning, sport- en beweegstimulering, belangenbehartiging van de sport, ondersteuning bij talentontwikkeling en topsport en promotie van de sport.
In 2018 is wederom sterk ingezet op kennismaking met de sport en de doorgaande lijn vanuit het onderwijs naar de sportvereniging bij de jeugd. Ruim 35.000 kinderen hebben deelgenomen aan sportclinics op school en ruim 4.500 kinderen hebben meegedaan aan het naschools aanbod en de buurtsportclub. Met streetsports op pleintjes zijn ruim 20.000 kinderen en jongeren bereikt. De pilot leerlijn sportief vermogen in Noordwest, Overvecht en Zuid is gecontinueerd en verder doorontwikkeld in samenwerking met het onderwijs. In 2018 is extra ingezet op sportstimulering van kinderen in armoede. Bijna 2000 kinderen hebben gebruik gemaakt van het Paul Verweel Sportfonds voor sportattributen. We hebben onderzocht welke behoefte kinderen hebben aan sport- en cultuuractiviteiten. Op basis van deze vraag heeft SportUtrecht in samenwerking met Zimihc een activiteitenprogramma ontwikkeld om kinderen in armoede meer in aanraking te laten komen met sport en cultuur. De eerste activiteiten die hiervoor georganiseerd zijn, zijn goed ontvangen. In schooljaar 2017-2018 heeft 94% van de kinderen die deelnemen aan schoolzwemmen minimaal een A-diploma behaald. Vanuit de extra vangnetregeling ingezet vanuit armoedebestrijding onder kinderen hebben 30 kinderen zich aangemeld voor het volgen van zwemles. Hiervan hebben 5 kinderen inmiddels een A-diploma behaald en zwemmen door voor behalen van B of C diploma. De overige kinderen volgen nog zwemles voor het behalen van het A-diploma in zwembad De Kwakel, Den Hommel of Fletiomare.
Met het onderzoek ‘Wat beweegt kwetsbare groepen in Utrechtse wijken’ van DSP groep is meer inzicht verworven in de motieven en belemmeringen tot sporten en bewegen. Uit dit onderzoek blijkt dat Utrecht voldoende laagdrempelig sport- en beweegaanbod heeft en blijvende inzet hierop nodig is. Zo zijn in 2018 met ondersteuning van beweegmakelaars op basis van vragen uit de wijk 41 nieuwe beweeggroepen gestart. Het onderzoek gaf ook aan dat samenwerking met relevante partijen in het sociaal domein belangrijk is voor het in beweging brengen van kwetsbare doelgroepen. We zetten hier op in onder andere met het netwerk Sport op Maat, het project Beweegmaatjes en deelname aan pilots als Welzijn/bewegen op recept. De buurtsportcoaches aangepast sporten hebben 165 individuele sportadviezen gegeven aan bewoners met een beperking.
SportUtrecht ziet de vraag naar verenigingsondersteuning toenemen. De VSU/SportUtrecht heeft alle twaalf sportnetwerken ondersteund ter versterking van de vitaliteit. Enkele andere resultaten: in twee kennissessies zijn 60 verenigingen geïnformeerd over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), op het gebied van accommodatievraagstukken hebben diverse sessies plaatsgevonden (onder andere over de consequenties van verruimen BTW-sportvrijstelling), zeven verenigingen hebben gebruik gemaakt van een intensief ondersteuningstraject voor vrijwilligerswerving en met de module Modern Besturen zijn veertien jonge sportbestuurders opgeleid. Utrecht telt ongeveer 70 Sport doet Meer verenigingen die maatschappelijke inzet plegen.
De grootste ledengroei in verband met de groei van de stad verwachten we bij voetbal. Samen met SportUtrecht, de KNVB en voetbalverenigingen is daarom gestart met Toekomst Voetbal 2030. SportUtrecht heeft verenigingen ondersteund bij het versterken van het pedagogisch klimaat via verschillende activiteiten. Zo is een cursus vertrouwenscontactpersonen georganiseerd, zijn verenigingen ondersteund bij activiteiten rondom Coming Out Day en is een pilot ‘Clubkadercoach’ uitgewerkt in samenwerking met NOC*NSF. Deze pilot start in 2019 en richt zich op trainersbegeleiding ter versterking van de pedagogische vaardigheden.
Op het thema sport en arbeids- en maatschappelijke participatie hebben we de mogelijkheden onderzocht voor een re-integratietraject waarbij sport, bewegen en leefstijlcoaching wordt ingezet. In 2019 starten we een pilot. In 2018 is de eerste werkervaringsplek bij een sportvereniging gerealiseerd. Verschillende sportverenigingen profiteren van de mogelijkheden die de invulling van social return biedt.