Prestatiedoelstelling
Het bevorderen van (actieve) cultuurparticipatie en een brede deelname in het aanbod, zoals geprogrammeerd en geproduceerd door Utrechtse makers/ instellingen
- We vragen alle instellingen om actief in te zetten op cultuurparticipatie, maar daarnaast zijn er instellingen voor wie cultuurparticipatie de kerntaak is, zoals Zimihc en de wijkcultuurhuizen. Inspirerende voorbeelden in 2018 waren bijvoorbeeld de Wijksafari, What’s the city but the people en het Europese Brassband kampioenschap.
- Utrecht Marketing wordt gefinancierd vanuit de programma’s Cultuur, Economie en Bewoners en Bestuur in een gezamenlijke opdracht. Vanuit het culturele programma heeft Utrecht Marketing het doel om bewoners en bezoekers op de hoogte te brengen en te enthousiasmeren om deel te nemen aan het culturele aanbod in de stad. Dat wordt gedaan door het organiseren van Culturele Zondagen en het verzorgen van de online en offline Uitagenda en de Engelstalige MAG Utrecht. In 2018 ging Culturele Zondag Noordwaarts de wijken Zuilen, Ondiep en Overvecht in. Dit was de eerste wijkzondag in een reeks, waarbij nadrukkelijk de samenwerking met organisaties en publiek in de wijken is opgezocht. Het Uitfeest werd dit jaar verspreid over twee dagen en geopend met het door BAK, het Centraal Museum en SPRING georganiseerde spectaculaire ‘What’s the city but the people?’ waarbij, tegelijk met het culturele seizoen, het Jaarbeursplein werd geopend. De Uitagenda heeft een steeds groter bereik en wordt volgens het lezersonderzoek goed gewaardeerd. In 2018 werd onder coördinatie van Utrecht Marketing een eerste plan van aanpak voor de viering van 900 jaar Stadsrechten opgeleverd.
- In het coalitieakkoord ‘Ruimte voor Iedereen’ zijn er voor de periode 2019-2024 middelen gereserveerd voor de realisatie van een Jongerencultuurhuis Overvecht. In dit cultuurhuis kunnen jongeren tot 23 jaar deelnemen aan activiteiten op het gebied van kunst en cultuur en zo hun talenten ontwikkelen. Het jongerencultuurhuis beperkt zich niet tot kunst en cultuur, maar werkt ook samen met onderwijs, sport, welzijn en jongerenwerk. Eind 2018 is de tender gestart.
- In 2018 ondersteunden we voor het eerst de Wijkjury Utrecht. Het Concept van de Wijkjury is afkomstig van Female Economy / Zina van Adelheid Roosen. Uit elke wijk in Utrecht worden deelnemers geselecteerd en zij bezoeken gedurende het jaar gezamenlijk voorstellingen van Utrechtse theatermakers op de verschillende Utrechtse podia en festivals. Het is een beproefde methodiek om een diversiteit aan wijkbewoners actief te betrekken bij het theateraanbod en de podia in de stad.
- Van 28 april t/m 6 mei 2018 zijn in Utrecht, de 41ste Europese Brass Band kampioenschappen (EBK) georganiseerd door stichting Zimihc. Aan de wedstrijd hebben in totaal 26 brassbands, waaronder de 12 nationale kampioenen, deelgenomen. De EBK was een van de ‘piketpalen’ in het meerjarenproject ‘Utrecht Blaast’, opgezet en uitgevoerd wordt door stichting Zimihc, dat loopt tot en met 2022, het jaar waarin 900 Stadsrechten gevierd wordt.
- In de Utrechtse wijken worden, met middelen uit het Fonds Stadsverfraaiing en door middel van de 1,5% regeling, kunstprojecten in de openbare ruimte en in openbare gebouwen gerealiseerd in samenspraak met bewoners en gebruikers van gebouwen. In 2018 is er gewerkt aan de ontwikkeling van dertien nieuwe kunstprojecten bij scholen en in de openbare ruimte, is er voor tien kunstwerken bij scholen een nieuwe plek gezocht, is er voor zeven kunstwerken in de openbare ruimte naar een nieuwe plek gezocht en heeft de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving geadviseerd over zes initiatieven van derden en vier geschenken aan de stad.
- In het najaar 2018 is op de singel bij het Centraal Museum het kunstwerk Vanishing Staircase, van kunstenaar Birthe Leemeijer opgeleverd. Dit kunstwerk is gerealiseerd naar aanleiding van het initiatief van de bewonersgroep ‘Vergroening Singel'.
- In 2018 is gewerkt aan de uitvoering van het marktmozaïek van kunstenaar Jennifer Tee voor het Vredenburgplein, waarvoor de keuze door een breed gedragen participatietraject tot stand is gekomen. In het kader van Kunst in het Stationsgebied is verder gewerkt aan de realisatie van een beeldenroute op de Croeselaan.
- In 2018 is gestart met de #Statuesday, een twittercampagne waarbij iedere dinsdag een kunstwerk in de stad wordt toegelicht, vaak aansluitend op een actuele gebeurtenis, om zo meer bekendheid te geven aan de gemeentelijke kunstcollectie.
- In 2018 zijn er samen met het culturele veld twee datapilots uitgevoerd. Het betreft de pilot ‘Open Agenda’ en ‘Open Publiek’. Onderzoeksvragen betroffen onder andere waar komen bezoekers vandaan, wat zijn kenmerken van publiek en waar zit potentie voor het vergroten van het publieksbereik?
- In 2018 is de aanwijzingsprocedure rondom de lokale uitzendmachtiging afgerond. Een externe commissie adviseerde de licentie voor de komende vijf jaar opnieuw toe te wijzen aan Omroep Stichting Utrecht (RTV Utrecht). Het college en de raad hebben dit advies overgenomen en het daarna aan het Commissariaat voor de Media voorgelegd. Ook zij namen het advies over en wezen de licentie definitief toe aan RTV Utrecht.
- Cultuureducatie met Kwaliteit wordt voor de periode 2017-2020 gefinancierd op basis van matching met het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het doel is om de ontwikkelde bouwstenen voor de leerlijn creatief vermogen, genoemd ‘De Diamant’ (zie www.creatiefvermogenutrecht.nl ) in het primair onderwijs te verankeren.
- Met het programma Age Friendly Cultural Cities moedigt het Fonds voor Cultuurparticipatie gemeenten aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. Utrecht kent twee projecten op dit vlak: ‘De Kunst van Delen’, uitgevoerd door Stichting Zimihc, een intergenerationeel (inclusief) project waarin jongeren van het Jongerencultuurhuis Kanaleneiland en kwetsbare ouderen uit buurthuis Oase, samen een bijzonder artistiek project realiseerden. Het succesvolle ‘Grijze Koppen Orkest’, een initiatief van Fort van de Verbeelding, was het tweede project. Ouderen uit zorginstellingen vormen samen een orkest onder professionele leiding.