Prestatiedoelstelling
Uitvoeren maatregelen Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), inclusief jaarlijkse monitor en bijsturing
Zoals elk jaar is ook in 2018 de luchtkwaliteit gemonitord, zowel met metingen als met berekeningen. De resultaten over 2018 verschijnen in het najaar van 2019. In december 2018 is de landelijke NSL-monitoringsrapportage 2018 verschenen en samen met de gemeentelijke Luchtmeetnetrapportage (over meetjaar 2017) en de gemeentelijke NSL-monitoringsrapportage 2018 naar de raad gestuurd. De gemeentelijke NSL-Monitoringsrapportage 2018 bespreekt kort de medio december 2018 verschenen landelijke NSL-Monitoringsrapportage 2018 en zoomt vervolgens in op de Utrechtse situatie. Tegelijkertijd met de gemeentelijke NSL-Monitoringsrapportage is de gemeentelijke Luchtmeetnetrapportage over het meetjaar 2017 uitgebracht.
Naar aanleiding van de overschrijding in 2016 voor stikstofdioxide langs de Graadt van Roggenweg is samen met de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) een aanpassing opgesteld van het NSL, die in 2018 van kracht is geworden. In deze aanpassing van het NSL zijn aanvullende maatregelen opgenomen om de knelpunten uit 2016 weg te werken. De gemeente Utrecht heeft aanvullende middelen (0,5 miljoen euro) toegezegd gekregen voor maatregelen om het knelpunt langs de Graadt van Roggenweg op te lossen. Nadat is gebleken dat er in 2017 geen knelpunt meer was langs de Graadt van Roggenweg mogen na overleg met het ministerie I&W deze aanvullende middelen ook voor andere luchtkwaliteitsverbeteringsmaatregelen worden ingezet.
Eind 2018 is in samenwerking met het RIVM en Universiteit Utrecht gestart met een living lab pilot om met innovatieve low-budget sensoren fijnstof te meten. Dit levert ervaring op met sensoren voor luchtkwaliteitsmetingen die wellicht op termijn voor een aanvulling of vervanging kunnen zorgen voor het bestaande Utrechtse luchtmeetnet (NO2 metingen met Palmesbuisjes).
De resultaten van het door het RIVM uitgevoerde onderzoek 'Gezonde Omgeving Utrecht (GO! Utrecht), Handelingsperspectieven voor een gezonde leefomgeving' zijn begin januari 2018 aangeboden aan de gemeenteraad, samen met het RoyalHaskoningDHV-onderzoek 'Verkenning aanvullende luchtkwaliteitmaatregelen Utrecht - Een verkenning naar de mogelijke effecten van de aanvullende luchtkwaliteitsmaatregelen ter verbetering van de volksgezondheid in de stad Utrecht'. Een vervolgonderzoek is opgestart om deze maatregelen verder uit te werken en te onderbouwen om op zo kort mogelijke termijn de luchtkwaliteit in Utrecht naar de WHO advieswaarden te kunnen brengen. Randvoorwaarde hierbij is dat naast luchtkwaliteit ook gekeken wordt naar het effect op de gezondheid.
Door de provincie Utrecht is een Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht regio Utrecht opgesteld waarin concrete maatregelen zijn opgenomen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en toe te werken naar de advieswaarden van de WHO. Door de gemeente Utrecht is deelgenomen aan de voorbereidingen van deze Uitvoeringsagenda. Om de druk op gezondheid zo laag mogelijk te houden, hebben we in 2018 verder gewerkt aan de motie ‘Geen vuiltje aan de lucht met de WHO advieswaarde’.
In het regeerakkoord is opgenomen dat er een Nationaal Actieplan Lucht wordt opgesteld. Door het ministerie is dit omgedoopt tot het Schone Lucht Akkoord. Op basis van het advies van de Gezondheidsraad zet het ministerie zich in voor een permanente verbetering van de luchtkwaliteit om zo te komen tot een vermindering van gezondheidsrisico’s als gevolg van luchtverontreiniging waarbij wordt toegewerkt naar de streefwaarden van de WHO. Door de gemeente Utrecht wordt deelgenomen aan de verschillende bijeenkomsten en werkgroepen (kennissessie, uitwerkingssessies etc.) die moeten leiden tot dit Schone Lucht Akkoord. Op uitnodiging van het ministerie van I&W werken we mee aan een pilot voor een voorlichtingscampagne over houtstook.