Prestatiedoelstelling
Samenwerken met partners en invloed uitoefenen op verschillende niveaus
Wij namen actief deel aan internationale netwerken als EUROCITIES, ICLEI (International Council of Local Environmental Initiatives), Europese Agenda Stad en het WHO (World Health Organisation) Healthy Cities Network. Via deze netwerken beïnvloeden we Europees en internationaal beleid in het voordeel van Utrecht en delen we kennis. In maart organiseerden we het Social Affairs Forum van EUROCITIES in Utrecht. 150 deelnemers uit Europese steden wisselden kennis uit over hoe we de Global Goals kunnen realiseren door samen te werken met lokale sociale initiatieven. Wethouder Maarten van Ooijen is benoemd als vicevoorzitter van het Social Affairs forum voor de periode 2018-2020 en behartigt de belangen van alle grote Europese steden over sociale zaken in Europa. De officiële Europese opening van de EU Green Week vond in mei plaats in Utrecht. Eurocommissaris Carmenu Vela bezocht Utrechtse projecten zoals het Hof van Cartesius en kreeg zo een beeld van de besteding van Europese subsidies. Daarmee hebben we een podium gecreëerd om ons te profileren als innovatieve stad en interessante partner om kennis mee te delen en subsidies aan te vragen. Wij werkten samen met het RIVM, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, Londen, Milaan, Helsinki, EUROCITIES en de Europese Commissie aan het Partnerschap Luchtkwaliteit. Zo oefenden wij invloed uit in Brussel over gezondere luchtkwaliteit in de steden.
In het team Trade & Invest werkten we samen met de Economic Board Utrecht, Provincie, Utrecht Science Park en gemeenten in de regio aan versterking van de internationale acquisitie, handel en het aantrekken van talent naar de Regio Utrecht. Dit is actueel door de huidige ontwikkelingen rond de Brexit, die kansen biedt voor nieuwe bedrijfsvestigingen. We werkten samen met de regio aan een uitbreiding van het International Welcome Center om de steeds groeiende groep Internationals in Utrecht een warm welkom te heten en hen van de juiste informatie te voorzien. Steeds meer internationale delegaties bezochten de regio Utrecht. Zo ontvingen we 66 internationale delegaties met name uit Duitsland en Zweden, maar ook buiten Europa uit Taiwan en China. We ontvingen bijvoorbeeld Burgemeester Ko uit Taipei. We faciliteerden uitgaande economische missies met de focus op Duitsland en Taiwan in lijn met Utrecht Region, omdat daar de meeste kansen liggen. We namen deel aan een aantal buitenlandse beurzen ter versterking van het Utrechtse profiel en potentiële handelskansen. De Smart City Expo in Barcelona, ExpoReal in München, de MEdica in Düsseldorf zijn voorbeelden. Bestuurders worden in toenemende mate uitgenodigd om het Utrechtse verhaal voor een internationaal publiek te vertellen. Na zorgvuldige afweging faciliteert Internationale Zaken bij de opbouw en zichtbaarheid van de stad en bestuur in internationale netwerken en podia. Waar mogelijk wordt een link met het Utrechtse bedrijfsleven gelegd.
Ruim 21.000 bezoekers bezochten de Climate Planet die stichting Utrecht4GlobalGoals in oktober samen met bedrijven, scholen en lokale overheden op het Jaarbeursplein organiseerde. 500.000 mensen werden bereikt en kwamen meer te weten over de Global Goals en hoe zij daaraan een bijdrage kunnen leveren. Utrecht werd genomineerd voor de Guangzhou Award voor Urban Innovation en behaalde uit 300 inzendingen een eervolle 7e plaats. De documentaire Green Tales of the City laat twee Utrechtse initiatieven zien, waaronder de Metaalkathedraal en de Climate Planet. Deze documentaire ontving een Award in de VS.
Het Kansen voor West II programma is in uitvoering. Kansen voor West II is het programma waarmee de Randstad aanspraak maakt op structuurfondsmiddelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO 2014-2020). Binnen het stedelijk programma beschikten wij € 121.737,00 aan het project ‘Onbekend maakt onbemind’ van JINC. Via een doorlopende leerlijn bestaande uit bliksemstages, sollicitatietraining en deelname aan het project Carrière Coach maken leerlingen uit de tweede, derde en vierde klas van het VMBO kennis met beroepsmogelijkheden binnen de sectoren handel, techniek/ict, logistiek, zorg en gastvrijheidssector. Het project past binnen de programmaprioriteit Arbeidspotentieel van het stedelijk Uitvoeringsplan ‘Kansen voor Utrecht’ en draagt bij aan het verkleinen van de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Een subsidieaanvraag voor een project getiteld ‘Bouwen aan je toekomst’, eveneens ingediend in de programmaprioriteit Arbeidspotentieel, is afgewezen. Eind 2018 is binnen de programmaprioriteit Vestigingsklimaat nog een subsidieaanvraag ‘Impuls Lage Weide’ ingediend. Deze wordt in 2019 beoordeeld.
Meer informatie over de voortgang van het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’ vindt u in bijlage Externe Subsidieprogramma's.