Prestatiedoelstelling
Initiëren, faciliteren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke plannen met betrekking tot wonen, werken en stedelijke functies
In het MPSO maken we inhoudelijke analyses op het terrein van woningbouw, commercieel vastgoed en gezonde verstedelijking en de financiële vertaling van de projecten uit de verschillende programma’s (Stedelijke Ontwikkeling, Leidsche Rijn en Stationsgebied). Ook wordt het financiële beeld gegeven van de verschillende gemeentelijke grondexploitatieprojecten en de stand van zaken van de Investeringsimpuls RSU.
In 2018 is gestart met de bouw van 3.300 woningen waarvan 1.200 in de bouwopgave Leidsche Rijn en 2.100 op binnenstedelijke locaties. Ruim 900 van de woningen die op de andere binnenstedelijke locaties in aanbouw zijn gegaan, bestaat uit sociale huurwoningen (inclusief zelfstandige studenteneenheden). Het aandeel middenhuur woningen is ruim 550 woningen. In 2018 zijn bijna 3.100 woningen opgeleverd waarvan meer dan 1.500 op binnenstedelijke locaties. Dit aantal ligt lager dan bij de programmabegroting 2018 voorzien doordat enkele projecten die in aanbouw zijn zoals Sijpesteijnkade fase 3A (266 woningen) in het Stationsgebied en de Willem Dreeslaan 14 (154 woningen) in noordoost niet in 2018 zijn opgeleverd.
In veel gebieden in de stad zijn in 2018 belangrijke mijlpalen behaald. Voor de Merwedekanaalzone, de zogenaamde deelgebieden 4, 5 en 6 (tussen Dr. M.A. Tellegenlaan ende A12) is op 8 februari 2018 de Omgevingsvisie Merwedekanaalzone, deel 1 'De Ruimtelijke Agenda' en een milieueffectrapportage (MER) in de raad vastgesteld. Deze besluitvorming vormt een belangrijke stap in de transformatie van de Merwedekanaalzone naar een levendige en gezonde stadswijk. In de MER is de milieutechnische haalbaarheid van de plannen onderzocht.
De MER is daarmee een belangrijk hulpmiddel voor de gemeente (en de betrokken stakeholders) om de juiste randvoorwaarden voor een duurzame en gezonde stedelijke ontwikkeling te formuleren. De MER geeft aan, dat er binnen het vigerende beleid ruimte is om te bouwen tot 6.000 woningen. In 2018 zijn verder grote stappen gezet met het opstellen van Omgevingsvisie deel 2, Uitwerking. Onderzocht wordt of de ambitie om verder te verdichten naar 10.000 woningen en ander programma in het gebied wenselijk is – en zo ja – onder welke voorwaarden. Om de ambitie voor verdere verdichting mogelijk te maken dienen bestaande gemeentelijke beleidsuitgangspunten te worden aangescherpt op basis van de richting volgens het nieuwe coalitieakkoord (juni 2018). Voor twee woningbouwlocaties in de Merwedekanaalzone zijn de bestemmingsplannen onherroepelijk geworden. Het gaat om de herontwikkeling van het Defensieterrein met 600 woningen waarvan 120 sociale huurwoningen en de Kanaalweg 59 (Wilhelminawerf). Ook heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de nieuwe locatie van Holland Casino aan de Winthontlaan vastgesteld. Met betrekking tot het OPG terrein heeft het college op 11 december 2018 een besluit genomen en de raad geïnformeerd over de toekomst van de gebouwen en huurders op het voormalige OPG terrein. De gemeente gaat de komende tijd bekijken hoe vijf meest kansrijke gebouwen van het OPG-complex voor het gebied behouden kunnen blijven. Ook wil het college het gesprek voortzetten met een aantal huurders op het OPG-terrein die goed passen bij de ontwikkeling van de gezonde en levendige stadswijk Merwede.
In de ontwikkeling van het Utrecht Science Park (USP) en Rijnsweerd zijn in 2018 verdere stappen gezet. Het Ambitiedocument Rijnsweerd is door alle partners in het gebied ondertekend en door het college vastgesteld. Daarnaast is het proces opgestart voor de omgevingsvisie USP waarover de Raad per brief is geïnformeerd. Ook is een mobiliteitsstudie over de toekomstige ontsluiting van USP en Rijnsweerd gestart en heeft de raad de naamswijziging van De Uithof naar Utrecht Science Park vastgesteld.
Een grote ontwikkellocatie in dit gebied betreft de Archimedeslaan 16 waar in toekomst circa 2.000 woningen en voorzieningen worden gerealiseerd. Als onderdeel van het opstellen van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen is op 14 november 2018 de eerste informatieavond geweest. De genoemde punten op deze avond worden betrokken bij de verdere uitwerking naar het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Voor de huisvesting van ISU (internationale school) in het USP is een haalbaarheidsonderzoek afgerond en gestart met het opstellen van de bouwenvelop.
Het project 'differentiëren en verdichten in Overvecht' werd in 2018 tot winnaar uitgeroepen van de woningbouwchallenge die de Provincie uitschreef. In dit project gaan woningbouwcorporatie Mitros en ontwikkelaar BPD een intensieve samenwerking aan om stadsbrede uitruil van sociale huur te realiseren en ook duurdere woningbouwtypen toe te voegen. Daarnaast is een 10 partijentraject / ontwikkel taskforce Overvecht gestart, bestaande uit drie woningcorporaties en zeven marktpartijen, die gezamenlijk nadenken over de stedenbouwkundige ontwikkelingen binnen Overvecht voor de komende twintig jaar.
Op de NPD-strook zijn de oude expeditie hallen gesloopt en is bouwrijp gemaakt voor de nieuwbouw van 334 appartementen ( waarvan 100 in het middenhuursegment), 636 studentenwoningen en ruimte voor horeca, maatschappelijke en commerciële functies. Ook is het bestemmingsplan vastgesteld. De voorlopige voorziening die bij de Raad van Staten was aangevraagd is eind 2018 niet ontvankelijk verklaard. Om het terrein al in de belangstelling te brengen zijn diverse activiteiten gepland. Zo was de voorstelling De Wijksafari van Adelheid Roosen o.a. op het NPD-terrein.
In het voorjaar van 2018 maakten beide inschrijvers op de derde tender voor het Nieuwe Zandpad bekend dat zij zich terug trokken voor de realisatie van de nieuwe werkruimtes voor prostitutie. In het Coalitieakkoord is opgenomen dat het college met een voorstel komt voor raamprostitutie aan het Nieuwe Zandpad. Om dat voor te bereiden is er in het najaar onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden waaronder er op het Nieuwe Zandpad (raam-) prostitutie gerealiseerd kan worden. Het plan voor de compensatie van de bomenkap heeft samen met bewoners vorm gekregen in 2018. In dit plan is aandacht voor ruimtelijke, ecologische en milieu waarden. Verder zijn de kosten, snelheid van realisatie en diversiteit van de voorstellen van belang.
In 2018 was de oplevering van de laatste fase van 121 koopwoningen en 30 vrije sector huurwoningen in het Antoniuskwartier. Er is een Inrichtingsplan voor de omliggende openbare ruimte gemaakt, maar nog niet afgerond vanwege de relatie met de plannen om nieuwe hockeyvelden toe te voegen aan het naastgelegen sportpark.
Ook in de aanpak van de openbare ruimte is in Overvecht op veel plekken voortgang geboekt. De nieuwe inrichting van het voorterrein van Station Overvecht, een belangrijke entree van de wijk, is eind juni 2018 met een markt voor de buurt en omliggende bedrijven geopend. De laatste werkzaamheden bij de herinrichting van de buitenruimte bij de nieuwe gymzaal aan de Pagodedreef en bij het winkelcentrum de Klop (na uitbreiding van supermarkt de Lidl) zijn afgerond. In aansluiting op de renovatie van Portaal van de woningen in de 10-hoogflat aan de St. Maartendreef hebben we de openbare ruimte eromheen vernieuwd waarbij riolering, wegen, verlichting gelijktijdig zijn meegenomen.
In de wijk Zuidwest is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de woningbouwlocatie Intertaste aan de Heycopstraat (locatie soepfabriek). Op 27 november 2018 is de concept-bouwenvelop vastgesteld en vervolgens ter consultatie gelegd om een duurzame wijk te bouwen met bijna 400 woningen in onder andere het sociale- en middenhuursegment. In het project herontwikkeling ziekenhuisterrein Oudenrijn zijn alle resterende fasen in aanbouw genomen bestaande uit meer dan 700 studentenwoningen en beleggershuurwoningen in het middensegment. Ook is de bouw van de woningen aan de Lomanlaan 55 gestart.
Voor de Gerbrandystraat is het bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld waardoor het mogelijk wordt om 487 huurwoningen te realiseren; 287 woningen voor starters en 200 zelfstandige studentenwoningen. Voor de Pagelaan in zuid, waar het huidige schoolgebouw plaats gaat maken voor 120 tot 160 nieuwe woningen, is de concept bouwenvelop vastgesteld.
Voor het selecteren van de partijen die de Cartesiusdriehoek in de wijk west gaan ontwikkelen hebben we geparticipeerd in het tenderproces van de NS. Het winnende plan ‘Blue District’ bestaat uit circa 2.600 woningen (waaronder ongeveer 600 sociale huurwoningen), een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen. Om de Cartesiusdriehoek en de 2e Daalsedijk in de toekomst te verbinden is de engineering van de fietstunnel onder het spoor uitgevoerd. Andere resultaten in 2018 in west zijn de start bouw van het Rachmaninoffplantsoen; een transformatieproject met 132 huurappartementen waarvan 40% huurwoningen in het middensegment met een doorstroomregeling voor bewoners vanuit een sociale huurwoning. Ook is het Werkspoorpad aangelegd, een recreatieve route door het Werkspoorkwartier. Voor de Johan Wagenaarkade 1 t/m 10bis is het startdocument vastgesteld voor een sloop-/nieuwbouwplan met sociale huurwoningen.
Ook voor de Muinck Locatie in de wijk noordwest is een besluit genomen over het startdocument voor een initiatief voor woningbouwontwikkeling met 100% sociale huur. Daarnaast is het project Van der Marckhof, Geuzenwijk fase 2 gedeeltelijk opgeleverd met onder andere twaalf sociale huurwoningen. Ook heeft de gemeenteraad de Gebiedsvisie Sportpark Zuilense Vecht vastgesteld en is een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Stichtse Vecht ondertekend over de 2e fase van de gebiedsontwikkeling Zuilense Vecht. Ten aanzien van de aanpak van de openbare ruimte is de vernieuwede openbare ruimte rondom de Kaatstraat (na transformatie van het oude DMO pand), en Zijdebalen (gedeeltelijk) opgeleverd.