Prestatiedoelstelling
Bevorderen van de (fysieke) economische structuur
We hebben bijgedragen aan de oprichting van de Werkstichting Lage Weide. Doel van deze Werkstichting is om structureel en bestendig te investeren in het bedrijventerrein. Thema’s zijn onder meer bereikbaarheid, duurzaamheid, arbeidsmarkt, acquisitie etc.
Er is op de kantorenlocaties Papendorp en Rijnsweerd samengewerkt met de ondernemersverenigingen aan het verbeteren van de vestigingsvoorwaarden en oplossen van knelpunten. Leidsche Rijn Centrum en het Stationsgebied zijn effectief in de markt gezet als top-vestigingslocaties. De leegstand van kantoren in Utrecht is zeer fors afgenomen. In Q3 van 2018 is de leegstand 5,6%, dat staat nagenoeg gelijk aan de frictieleegstand die tenminste nodig is om de kantorenmarkt goed te laten functioneren. Voor 15.000 m2 leegstaand vastgoed hebben we transformatie naar (voornamelijk) wonen gefaciliteerd.
Met de vaststelling van het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2018 hebben we horeca in de wijk en vernieuwende vormen van horeca mogelijk gemaakt. Daarnaast is nieuw beleid voor particuliere vakantieverhuur (zoals Airbnb) vastgesteld met onder meer een maximum aantal toegestane verhuurde dagen van 60 per woning per jaar. De Universiteit Utrecht monitort twee keer per jaar de vraag- en aanbodontwikkeling van Airbnb, zodat we een vinger aan de pols kunnen houden. Samen met het Centrum Management Utrecht hebben we verdere invulling geven aan de ontwikkeling van de Centrumkwartieren in de binnenstad.
Een grote mijlpaal was de opening van het Winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum op 16 mei 2018. Vanuit het programma Economie hebben we gezorgd voor een goede branchering: 22.400 m² retail, 5.600 m² foodmarkt, 3.000 m² dienstverlening, 4.000 m² horeca en 3.000 m² maatschappelijke voorzieningen in het kernwinkelgebied. Ter versterking van bestaande winkelgebieden hebben we een winkelstraatmanager in de Kanaalstraat en een vastgoedregisseur voor de Amsterdamsestraatweg ingezet. Daarnaast hebben we Quickscan uitgevoerd naar 4 winkelcentra, te weten Lunetten, de Klop, Smaragdplein en Vasco da Gama. Conform onze brief aan de gemeenteraad hebben we hierop verschillende acties ondernomen, zoals branding, branchering en versterken ondernemerschap en organisatiegraad van ondernemers
Om de veiligheid in winkelgebieden en op bedrijventerreinen te vergroten, werkt de gemeente Utrecht samen met andere partijen zoals ondernemers, politie en brandweer. Dit doen we volgens de methode van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). In 2018 hebben we 28 KVO gebieden bediend. In vier winkelgebieden werken we nog steeds aan schoon, heel en veilig maar zonder keurmerk.