Prestatiedoelstelling
Bevorderen van de economische vestiging
In 2018 hebben we een nog sterkere focus gelegd op de groei van de werkgelegenheid. Hierbij richtten we ons specifiek op sectoren die zowel nu als in de toekomst voor duurzame werkgelegenheid zorgen: duurzaam en circulair bouwen, de energietransitie, zorg en ICT. Hierbij hebben we ook specifiek aandacht voor de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, en daarmee de inzetbaarheid van de beroepsbevolking op (middel)lange termijn. Op deze manier bieden deze sectoren ook kansen voor mensen die nu of in de toekomst (ander) werk moeten vinden.
We zijn ons verder gaan bekwamen in alliantievorming: we hebben geïnvesteerd, met middelen en/of kennis, in consortia die pasten bij de marktgroepen en onze doelstelling. Zo hebben we met het Stimuleringsfonds Leren/Werken in de gebouwde omgeving en de woningcorporaties 100 leerwerkplekken en met het project Bouw = Wouw twaalf leerwerkplekken in Overvecht gerealiseerd. We hebben de totstandkoming van de Energy Solutions Incubator Lage Weide ondersteund. Dit is een platform om tot constructieve oplossingen te komen voor energievraagstukken.
Met Utrechtse ICT bedrijven, onderwijsinstellingen en intermediairs hebben we een verkenning ICT arbeidsmarkt opgesteld en dit omgezet in een actieplan om te komen tot een Utrechtse Tech Community. De community is gericht op het verbeteren van de aansluiting arbeidsmarkt en bedrijfsleven en de digitale vaardigheden in het algemeen. We hebben een challenge om gezond gedrag te stimuleren bij ouderen georganiseerd om zo bedrijven uit te dagen om innovatieve oplossingen aan te dragen op het gebied van ICT en zorg (eHealth). Met bedrijven rondom het stationsgebied, zoals Klepierre, NS, Rabobank, maar ook Sustainder, UnSense, Utrecht marketing en de EBU hebben we een samenwerkingsverband opgezet (Digitaal Ecosysteem) teneinde de digitale toepassingen op een relevante, eenvoudige en speelse manier te duiden aan bezoekers en bewoners van het gebied.
We hebben telecomprovider VodafoneZiggo gesteund met de realisatie van het pilot-project Gigabit City in Oog en Al om te testen wat er nodig is om het netwerk te verbeteren naar snelheden van 1Gigabit. Dat heeft geleid tot het besluit van VodafoneZiggo om Utrecht als eerste stad in Nederland te voorzien van Gigabit internet.
Samen met de andere partners – waaronder Rabobank, Philadelphia, Capgemini en Deloitte – werken we aan communitybuilding van start-ups en scale-ups in het nieuw geopende gebouw ./Utrecht (lees: DotSlash Utrecht) in Kanaleneiland. Doel van ./Utrecht is om hier een regionaal clubhuis van het startupecosysteem te maken.
Onder de noemer Team Trade & Invest was er samen met de provincie Utrecht, de gemeente Amersfoort en EBU in juli 2018 een missie naar München waar de nodige Utrechtse bedrijven succesvolle contacten hebben gelegd met Duitse afnemers. In oktober namen we vervolgens deel aan de Medica (internationale beurs in Düsseldorf) en bij de congressen waar wij aan deelnamen (Expo real München, World Smart City Expo in Barcelona en European forum on sustainable energy mobility in Marseille) namen we Utrechtse bedrijven mee met als doel om hen aan klantcontacten te helpen.
In 2018 heeft een geslaagde vierde editie van Utrecht Works plaatsgevonden, een samenwerkingsinitiatief tussen ROC Midden Nederland, Rabobank Utrecht, Brand New Job, UWV en gemeente Utrecht. Met 120 ROC studenten, 30 werkzoekenden van UWV/Gemeente en 85 werkgevers, geeft 75% van de jongeren aan een vervolggesprek, stage of baan gevonden te hebben. Daarnaast heeft Brand New Job twaalf jongeren begeleid met grote afstand tot de arbeidsmarkt, negen daarvan hebben inmiddels een baan gevonden.
2018 was het laatste jaar waarin LEF-subsidie kon worden aangevraagd. Dit heeft in 2018 geleid tot toekenning van aanvragen voor 351 FTE, 118 BBL-plekken en 189 stageplekken. Hieronder waren initiatieven op het gebied gezondheid (zoals Zorgwacht), digitaal (zoals Innovadia) en de circulaire economie (zoals Rebottled).
Om te zorgen dat bedrijven ook in de toekomst voldoende (voor)financiering kunnen aantrekken om te starten of te groeien, zijn we in 2018 begonnen met de voorbereidingen om een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij op te richten.
Er zijn in 2018 ruim 200 bedrijven begeleid met een huisvestingsvraag. Dat heeft concreet geleid tot 50 vestigingsbesluiten en verplaatsingen waarmee een totaal van 3.036 werkzame personen gemoeid is.