Prestatiedoelstelling
Uitvoeren van de wijkveiligheidsprogramma's en stimuleren Keurmerk Veilig Ondernemen
Zoals gebruikelijk zijn in nauwe samenspraak met de wijkpartners voor alle Utrechtse wijken wijkveiligheidsplannen opgesteld en uitgevoerd. Veel bestaande en nieuwe activiteiten van en met bewoners hebben plaatsgevonden. Het gaat om initiatieven waar bewoners, stadsmakers veiligheid, politie en gemeente de handen ineenslaan voor een goed verloop van de jaarwisseling en zomerperiode, waar jongeren centraal staan bij de invulling van een veilige, inclusieve wijk, waar ondernemers, omwonenden en gemeente samen aan de slag gaan om vernielingen in een winkelcentrum te verminderen, schouwen om fysieke maatregelen te nemen voor verbeteren van de veiligheid en bewustwordingscampagnes ter voorkoming van autokraak en woninginbraak.
Veel aandacht ging uit naar de gebiedsgerichte aanpak op de Kop van Lombok, de Amsterdamse Straatweg en het Versnellingsplan Overvecht. Over de voortgang van deze trajecten is de raad separaat geïnformeerd.
Fietsdiefstal blijft een hardnekkig probleem. De bewustwordingscampagnes en andere preventieve inspanningen vanuit het actieplan Fietsendiefstal hebben effect maar dat vertaalt zich nog beperkt in de cijfers. Mogelijk verklarende factoren daarvoor zijn dat in 2017 het fietsgebruik weer is gestegen, waaronder ook de duurdere (e-)fietsen.
Autokraak heeft ook volop aandacht gekregen. Met campagnes zijn forenzen die auto’s in buitenwijken parkeren gestimuleerd om met het openbaar vervoer naar het centrum te komen.
De aanpak autobranden heeft ook de nodige aandacht gekregen. De raad is hierover begin 2018 uitgebreid geïnformeerd met brieven en tijdens raads- en informatiebijeenkomsten.
In 2018 is in 23 gebieden het officiële KVO-traject gerealiseerd. In 6 gebieden is hard gewerkt aan veilig ondernemen/schoon, heel en veilig maar niet via het KVO-instrument omdat dat instrument in die gebieden niet voldoende nut had.