Prestatiedoelstelling
Uitvoeren van activiteiten gericht op het voorkomen en/of bestrijden van calamiteiten, crises en rampen
In 2018 hebben vijf zogenaamde GRIP-incidenten plaatsgevonden in Utrecht. Dit zijn incidenten waarbij gecoördineerde inzet van hulpdiensten en de gemeente nodig is. In vier van de gevallen was er sprake van brand(stichting) met complicerende factoren en in één geval was er sprake van fysieke klachten door geuroverlast met onbekende oorzaak.
Het actuele dreigingsniveau in Nederland voor terrorisme is substantieel. Dit niveau is ongewijzigd sinds maart 2013. Daarom houdt de voorbereiding op terrorismegevolgbestrijding onze aandacht, onder andere door de medewerkers die inzetbaar zijn bij crisis, getraind en geoefend te houden. Uiteraard doen wij dit samen met onze crisispartners. Deze partners zijn niet alleen andere overheden, maar ook inwoners, bedrijven en instellingen.
In 2018 is een publiek-private samenwerking gestart om tot een Netwerk Veiligheid Utrecht Science Park te komen. Dit vanwege de verschillende, soms kwetsbare, functies en de specifieke risico’s in dit gebied.
In 2018 is een nieuwe Taakuitvoeringsovereenkomst (TUO) vastgesteld tussen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en gemeente Utrecht. In een TUO staan afspraken over taken die de VRU specifiek voor de gemeente Utrecht uitvoert, bovenop de basistaken van de VRU. In de TUO 2018 zijn onder andere afspraken vastgelegd over het beheer van de brandweerkazernes. De VRU heeft aangeboden het beheer op zich te nemen, waarbij dit beheer in vijf verschillende pakketten is onderverdeeld. Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO )en Veiligheid hebben besloten drie van de vijf pakketten af te nemen, omdat de beheertaken in deze pakketten dicht bij de gebruikerstaken liggen. Hierbij is overigens als voorwaarde gesteld dat het beheer door de VRU in ieder geval niet meer kost dan wanneer UVO het beheer zou uitvoeren.