Prestatiedoelstelling
Begeleiden en faciliteren werkloos werkzoekenden, waarbij we streven naar regulier, betaald werk, werken met tijdelijke subsidie of werken met behoud van uitkering
Duurzame samenwerking met werkgevers
In 2018 hebben we onze samenwerking met werkgevers geïntensiveerd. Dit deden we met die werkgevers, die passend werkaanbod bieden voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering. Door mensen toe te leiden naar die sectoren waar veel werk is en die aansluiten op de competenties en vaardigheden van werkzoekenden (Mooi Matchen) zijn we effectiever in het plaatsen op werk. Deze werkwijze heeft bijgedragen aan de extra uitstroom naar werk die is gerealiseerd in 2018. In totaal hebben we 252 mensen meer kunnen plaatsen op werk.
Intensiveren aanpak minder kansrijke werkzoekenden
We hebben in 2018 onze aandacht verschoven van meer kansrijke werkzoekenden naar mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Als uitstroom naar werk of plaatsing op werk (nog) niet mogelijk is, zetten we in op participeren naar vermogen.
Maatwerk
In 2018 zijn dertien mensen meer aangemeld voor het traject Maatwerk bij UW. De doelstelling van 160 is daarmee ruimschoots gehaald. We zien dat de doelgroep moeilijker wordt en het meer tijd kost de belemmeringen zichtbaar te maken. Waar voorheen een deel van de deelnemers na vier maanden geplaatst kon worden is dat in 2018 niet meer aan de orde. Omdat een traject zes maanden duurt, kan over de definitieve resultaten pas medio 2019 iets gezegd worden.
Sociaal ondernemers
De veranderende economie en daarmee ons klantenbestand roept de noodzaak op om opnieuw te kijken naar nieuw of aangepast aanbod. Het aanbod van sociaal ondernemers is meer in lijn gebracht met onze huidige werkzoekenden en hun mogelijkheden.
Met The Colour Kitchen zijn we in gesprek om een gecombineerd aanbod te kunnen bieden van werk, opleiding en taal. Hiermee kunnen mensen met een taalachterstand direct beroepsgericht aan de slag.
Een ander doel waaraan we gewerkt hebben, is samenwerking met commerciële ondernemers. In hun bedrijfsvoering hebben zij vaak een maatschappelijk doel geformuleerd. We ondersteunen hen in het concretiseren van dit doel. Zo zijn we in 2018 een samenwerking gestart met Facilicom.
Facilicom bestaat uit verschillende divisies, zoals Albron, Trigion, Safety Group, Gom, Facilicom Solutions, Breijer en Incluzio. Zij hebben het initiatief genomen om binnen hun bedrijf de sociale onderneming 'Buitengewoon' op te richten. 'Buitengewoon' biedt banen aan mensen die begeleiding nodig hebben in de stap naar betaald werk. De banen sluiten aan bij kansrijke beroepsprofielen in de branches horeca, beveiliging, zorg, schoonmaak, groen, zakelijke dienstverlening, logistiek en techniek.
Wijkcontactdagen en arrangement 4
In 2018 zijn in alle wijken persoonlijke gesprekken geweest met mensen uit arrangement 4 over hoe het met hen gaat, of ze ontvangen wat nodig is en te informeren wat beschikbaar is (inkomen, zorg en ondersteuning). De buurtteams zijn bij deze gesprekken aanwezig zodat de ondersteuning vanuit de buurtteams direct kan worden opgepakt. Een groot deel van de mensen was overigens al bekend bij de buurtteams. Er zijn in totaal ruim 2.600 gesprekken geweest.
De verkenning in 2017 naar de wensen en kansen voor inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (arrangement 4) heeft in 2018 geleid tot een concrete opgave genaamd ‘Activering en werk’ van Aan de Slag in Utrecht, de Buurtteams, Meedoen naar vermogen en Werk en Inkomen. Binnen het huidige budget hebben we een extra impuls gegeven aan de reguliere inzet van de Wmo (activeringsaanbod), de Buurtteams (toeleiding naar activeringsaanbod) en de Participatiewet (arrangement 4). Samen met partners en inwoners zijn we gestart met tien pilots en verkenningstrajecten en doen we ervaring op met andere vormen van toeleiding, vergroten en verspreiden van (kennis van) activeringsaanbod. Zo zijn we gestart met de pilot ruwe diamanten, waarin inwoners (extra) gestimuleerd en ondersteund worden om een stap te zetten in activering. Tevens is hierbij aandacht geweest voor het versterken van de aansluiting tussen activering en aanbod gericht op betaald werk en het wegnemen van belemmeringen om te participeren naar vermogen.
Ook in deze opgave hebben we geïnvesteerd in meer aandacht, wijkgericht en laagdrempelige toegang voor de inwoners. Onze eerste bevinding is dat dit mensen stimuleert om een stap te zetten in hun ontwikkeling. Dit vraagt extra inzet van onze dienstverlening en onze partners. In 2019 brengen we de opbrengsten van de pilots in kaart.
Versnelling Overvecht
Ook in 2018 hebben we verder geïnvesteerd in de wijk Overvecht. Met de aanpak Versnelling Overvecht wordt samen met bewoners, ondernemers en partners in de wijk kansen gecreëerd en gerealiseerd om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in deze wijk participeren. Zo heeft onze inzet in de wijk met spreekuren, extra wijkcontactdagen en een strategisch verbinder onder andere bijgedragen aan een laagdrempelige en meer integrale dienstverlening, meer gesprekken, een beter beeld van de mogelijkheden van de inwoners, hoe het met deze mensen gaat en een betere bereikbaarheid van de voorzieningen.
Nieuwe aanpakken voor werkzoekenden
Impulslijnen
In 2018 hebben we ingezet op dede zogenoemde Impulslijnen. Dit waren extra intensieve acties en vernieuwende aanpakken waarmee we werkzoekenden hebben geholpen bij het vinden van werk of meer te participeren. Kenmerkend voor de Impulslijnen was de intensiteit van de begeleiding en de persoonlijke aandacht voor de werkzoekenden. Doordat er veel meer ruimte was voor persoonlijke aandacht, konden we meer maatwerk en daarmee een grotere kans op werk bieden aan onze werkzoekenden. Wanneer een werkzoekende niet goed meewerkte, onderzochten we de oorzaak hiervan. Hierdoor hebben we inwoners die persoonlijke problemen bleken te hebben, ook op weg te kunnen helpen door hen te begeleiden naar de juiste hulpverlening. Als er na zorgvuldig onderzoek sprake bleek van onrechtmatig gebruik van de bijstand, grepen we hier op in door middel van maatregelen. Door deze vernieuwende aanpak zijn 443 werkzoekenden bijstandsonafhankelijk geworden. De uitstroom was hiermee hoger dan bij de reguliere dienstverlening.
Ook voor onze toekomstige dienstverlening houden wij een persoonlijke aanpak gecombineerd met een specifieke doelgroep of specifiek thema als uitgangspunt. Met aandacht voor individuele omstandigheden van de werkzoekende en ondersteuning op maat.
De zes impulslijnen waren gericht op:
- Van deeltijd naar voltijd werk.
- Intensivering uitstroom partneruitkeringen.
- Verbindende aanpak; extra onderzoek als afspraken niet worden nagekomen.
- Ondersteuning aanvraag kinderopvang.
- Workfast; in een korte periode intensieve begeleiding naar werk.
- Voorkomen instroom 50+ en max WW.
In een gezamenlijke aanpak met het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) hebben we oudere werkzoekenden in de laatste maanden van hun WW-periode (Werkloosheidswet) extra begeleid bij het zoeken naar werk. Dit hebben we in 2018 in een pilot getoetst. De uitkomsten hiervan waren zeer positief. Van de 23 deelnemers hadden er 15 (65%) binnen zes maanden een betaalde baan gevonden. Bij werkzoekenden die geen gebruik maakten van extra ondersteuning lag het percentage dat een baan had gevonden veel lager: 11,5%. De deelnemende werkzoekenden hadden vooral waardering voor de persoonlijke aandacht die we hen boden. We hebben op basis van de positieve resultaten besloten de werkwijze voort te zetten.
Dak- en thuislozen
In 2018 hebben de participatiecoaches van het team dak- en thuislozen nauw samengewerkt met het nieuw opgerichte Stadsteam Herstel. Hulpverleners van het Stadsteam Herstel zijn aanwezig tijdens het inloopspreekuur op het Stadskantoor voor een warme overdracht.
Ook is er extra aandacht gegaan naar de doelgroep jonge daklozen; we zien dat bij deze groep steeds meer sprake is van multi-problematiek.
In 2018 is extra aandacht gegaan naar de doelgroep jonge daklozen; we zien dat bij deze groep steeds meer sprake is van multi-problematiek.
Onze extra inzet op activering heeft, mede door de aantrekkende arbeidsmarkt, geleid tot een hogere uitstroom richting werk. Van 87 in 2017 naar 112 in 2018.
Statushouders
In 2018 is de individuele begeleiding van statushouders uitgebouwd. Zij werden begeleid door speciaal daarvoor aangestelde werkmatchers. Hierbij is vooruitlopend op de nieuwe wet Inburgering invulling gegeven aan een aanpak waarbij de statushouder ondersteund wordt. Gebleken is dat taal vaak het grootste struikelblok is. Daarom hebben we onder andere extra taalondersteuning ontwikkeld die aanvullend is op de formele inburgering en een relatiebeheerder taalscholen aangesteld. Ook hebben we voor de huidige inburgeraars spreekuren verzorgd en extra ondersteuning gegeven gericht op het tijdig behalen van het inburgeringsexamen.
Het regionale project Doorgaande Lijn startte in 2017 als een pilot met 4 gemeenten en is in 2018 uitgerold naar alle U 16 gemeenten. In dit project start de gemeentelijke dienstverlening al in het AZC (asielzoekerscentrum) in onze regio. De statushouder is dan nog in afwachting van een huis in één van de 16 gemeenten. Concreet betekent dit dat er een inburgering- en participatieplan wordt opgesteld met de statushouder, de casemanager COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de werkmatcher van de gemeente. Dit proces sluit volledig aan bij de uitgangspunten van de nieuwe inburgeringswet die eraan komt in 2020 en de regio Utrecht is daarin een voorloper.
Ook zet Utrecht al vol in op de onderwijsroute voor statushouders. Veel (86) jonge statushouders hebben gebruikgemaakt van Back to School om zich voor te bereiden op instroom in het reguliere onderwijs.
Intensiveren regionale samenwerking.
In 2018 is de regionale samenwerking binnen de Utrechtse Werktafel geïntensiveerd en zijn de drie actielijnen uit de gezamenlijke strategische agenda verder uitgewerkt. De samenwerking tussen de werkgeversservicepunten in de regio is versterkt. Zo is er nu voor grote werkgevers één aanspreekpunt voor de gehele arbeidsmarktregio.
Samen met onderwijsinstellingen en werkgevers ontwikkelen we pilots om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.
De regionale aanpak jeugdwerkloosheid is voortgezet in de vorm van een aantal regionale jobhunters voor jongeren en vijf gesubsidieerde projecten voor jongeren in kwetsbare posities.
In het kader van de regionale Banenafspraak is er ook in 2018 een groot matchingsevent georganiseerd in stadion Galgenwaard. Eind tweede kwartaal waren er 1.601 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd (ten opzichte van de nulmeting eind 2012). 75% van de doelstelling is hiermee behaald. We zien dat we beter zicht hebben gekregen op de doelgroep in 2018. Dit is onder andere zichtbaar in de groei van bijstandsgerechtigden in arrangement 2 . Cijfers tot en met het derde kwartaal komen in het voorjaar van 2019 beschikbaar.