Prestatiedoelstelling
Bestrijden van armoede door financiële ondersteuning van huishoudens met een vastgesteld maximum inkomen
In 2018 is gewerkt aan het vergroten van het gebruik van de armoederegelingen. Allereerst zijn alle inwoners die volgens onze gegevens recht hebben op de individuele inkomenstoeslag (IIT) aangeschreven om hen hierop te attenderen. We zien hierdoor een forse stijging van het aantal IIT-toekenningen. Daarnaast hebben werkmatchers, tijdens de wijkcontactdagen, met inwoners een ‘scheurblok’ doorlopen. Hier kunnen alle Utrechtse minima regelingen waar recht op is afgevinkt worden. Daarbij werd er uitgelegd waar en hoe inwoners deze eenvoudig kunnen aanvragen. Tijdens de Week van het Geld hebben we op de ROC’s in Utrecht de campagne 'Check wat je misloopt' gelanceerd: een mét jongeren ontwikkelde campagne gericht op de regelingen waar jongeren in Utrecht recht op hebben.
Ook is er in het najaar veel aandacht geweest voor de voordelen van de gemeentelijke collectieve zorgverzekering, de U-polis. Onder andere bij wijkspreekuren, berichten in huis aan huis bladen en een brief aan de inwoners die niet zijn overgestapt van Zilveren Kruis naar de U-polis. De U-polis wordt vanaf 2018 aangeboden door Zorg en Zekerheid (Voorheen Zilveren Kruis).
Ten derde is het U-pas aanbod verruimd en het gebruik van de U-pas eenvoudiger geworden. Dit is gedaan om beter aan te sluiten bij de behoeftes van de U-pashouders. Hierdoor zien we het aantal keren dat de pas gebruikt wordt sterk toenemen.
Daarnaast hebben we ingezet op het eerder bereiken van inwoners met (problematische) schulden. Samen met onze partners werkten we aan het verbeteren van de toegang tot schuldhulpverlening. Door de laagdrempelige toegang via de buurtteams en de aanpak vroegsignalering van huurschulden, die in 2018 is uitgebreid naar alle wijken van de stad, hebben we meer inwoners met problematische schulden bereikt. Achter de schulden van deze inwoners zitten vaak meerdere problemen. Zij hebben daardoor steeds vaker intensieve hulp nodig bij het stabiliseren van hun financiële huishouding. Daarom bieden we ook vaker budgetbeheer aan. Dit draagt bij aan de rust en stabiliteit die nodig is om te werken aan een oplossing van de schulden. Omdat we vaker budgetbeheer inzetten neemt de behoefte aan beschermingsbewind af. Dit heeft er aan bijgedragen dat er minder toekenningen van bijzondere bijstand waren dan geprognotiseerd.
Ook hebben we dit jaar onderzocht of bewindvoerders wijzigingen in de situatie van hun cliënt goed hebben doorgegeven bij de gemeente. Hierdoor hebben we meer zicht gekregen op gewijzigde omstandigheden van inwoners in schuldensituaties. Met als resultaat dat in veel gevallen kosten zijn bespaard op bewindvoering.
In het kader van preventie is de aanpak levensgebeurtenissen verder uitgerold. Er zijn er nieuwe workshops ontwikkeld, onder andere rondom de levensgebeurtenissen ‘kinderen krijgen’ en ‘de bijstand in’.
Er is ook extra aandacht voor kinderen en jongeren in armoede geweest. De pilot ‘Jongerenfonds’ is verder uitgebreid van 20 naar 40 jongeren. Daarnaast zijn er in 2017 vanuit het Rijk extra middelen voor kinderen in armoede beschikbaar gesteld. Dit geld is, in samenwerking met het Jeugd Fonds Cultuur en Sport Utrecht, in 2018 ingezet voor het uitbreiden van het sport- en cultuuraanbod voor kinderen uit minimagezinnen, in 2019 gaan wij hier mee door. De zwemvangnetregeling is uitgebreid zodat jongeren tot en met zeventien jaar gebruik kunnen maken van de regeling.
In 2018 hebben we de Utrechtse armoede aanpak verder ontwikkeld door nieuwe doelgroepen beter in beeld te brengen. Door nieuwe huishoudenstypes toe te voegen aan de MER hebben we onder andere meer zicht gekregen op de financiële situatie van inwoners met hoge zorgkosten, gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Op basis hiervan hebben we voor 2019 verschillende aanpassingen van de armoede aanpak doorgevoerd. Zo kunnen deze huishoudens in 2019 beter rondkomen in Utrecht.