Effectdoelstelling
Uitvoeren van activiteiten gericht op het voorkomen en/of bestrijden van verstoringen van de openbare orde en maatschappelijke onrust
Demonstraties
In 2018 zijn 159 kennisgevingen voor demonstraties ontvangen. Daarvan zijn 16 kennisgevingen ingetrokken omdat de demonstratie niet doorging, of omdat het een manifestatie betrof die niet onder de werking van de Wet openbare manifestaties viel. Drie demonstraties waren niet aangemeld, maar zijn wel opgemerkt, waaronder de Koerdische demonstratie op Utrecht CS. Er hebben dus 146 demonstraties daadwerkelijk plaatsgevonden, wat opnieuw een stijging is ten opzichte van voorgaande jaren.
Voetbal
Meer wedstrijden dan in het verleden vallen onder vergunningen die voor meerdere wedstrijden gelden (collectieve vergunningen).
In 2018 zijn 12 vergunningen verleend voor betaald voetbalwedstrijden waarvan 11 aan FC Utrecht en 1 aan de KNVB.
In totaal zijn 44 wedstrijden voorbereid. 43 wedstrijden zijn gespeeld door FC Utrecht in de Eredivisie en Bekercompetitie en Jong FC Utrecht in de Eerste Divisie. De KNVB organiseerde de play-off wedstrijd Nederland-Zwitserland van de Oranje Leeuwinnen voor kwalificatie voor het Wereldkampioenschap.
Evenementen
In 2018 waren er bijna 700 evenementen in onze gemeente. Ongeveer 200 daarvan waren vergunningvrije straatfeesten. De overige evenementen, variërend van een klein evenement tot een groot dancefeest, zijn ten behoeve van de vergunningverlening, samen met politie en Veiligheidsregio, getoetst op onder meer veiligheid. Organisatoren en hulpdiensten blijven alert op dreiging en afwijkend gedrag van bezoekers van evenementen.
Koningsdag
Koningsdag is multidisciplinair voorbereid door de gemeente, politie en VRU (brandweer en GHOR). Ook partners als NS, Klépierre en U-OV zijn betrokken in de voorbereiding. Opnieuw is het belangrijkste aandachtspunt het managen van drukte en publieksstromen, waarbij aandachtspunten de verschillende pleinen en de verbouwingen in het stationsgebied zijn. Mede door de inzet van politie, gemeentelijke toezichthouders en de brandweer is Koningsdag 2018 feestelijk verlopen zonder grote incidenten.
Jaarwisseling
Bij de voorbereiding van de jaarwisseling is intensief samengewerkt tussen verschillende organisatieonderdelen, maar ook met partners en vrijwilligers in de stad. De aanpak van vuurwerkoverlast is versterkt door onder meer het vergroten van de meldingsbereidheid, de inzet van vuurwerkteams en de invoering van meer vuurwerkvrije zones. De samenwerking met bewoners die in groten getale de straat op gingen om toezicht te houden, had een positief effect.
Door gerichte communicatie zijn bewoners, instellingen en bezoekers van en rondom vuurwerkvrije zones geïnformeerd over de maatregel. Instellingen in de gebieden kregen de beschikking over het telefoonnummer van het vuurwerkteam zodat zij bij overlast direct in contact konden treden met de handhavers.
Tijdens de jaarwisseling is wederom flexibel cameratoezicht ingezet, dit jaar in de wijk Zuilen (De Muinck Keizerlaan eo). Voor deze locatie is gekozen vanwege jaarlijks terugkerende autobranden in het gebied. Dit jaar werden er in dit gebied geen autobranden gepleegd. De aanpak van autobranden is afgelopen jaar versterkt met een mix van preventieve en repressieve maatregelen.
De discussie over de aanpak van vuurwerkproblematiek wordt het komend jaar ook op landelijk niveau scherper gevoerd. Utrecht volgt deze discussie nauwgezet en zal waar mogelijk samen met de G4 aan de discussie deelnemen.
Gebiedsverboden
Er zijn 34 besluiten genomen op basis van artikel 172a Gemeentewet, de zogenaamde gebiedsverboden (50 in 2017, 30 in 2016). 25 Daarvan waren voetbalgerelateerd. In deze besluiten was ook een meldplicht opgenomen. Sommige van deze besluiten werken ook nog in het volgende voetbalseizoen. Van de gebiedsverboden zijn er 9 wijkgerelateerd. Daarnaast is er één openbare orde bevel op basis van artikel 172 lid 3 Gemeentewet gegeven. Dit betrof de verwijdering van een hond die betrokken was bij een ernstig bijtincident.
Polarisering / radicalisering
Er zijn geen uitreizigers bekend die uit Utrecht vertrokken zijn sinds de val van ISIS. Het aantal signalen van radicalisering is toegenomen naar 101 (81 in 2017). We volgen ontwikkelingen op rechts- en linksextremisme in samenwerking met andere steden en de landelijke veiligheidsdiensten. Inmiddels zijn 336 professionals getraind. De raad is in december 2018 geïnformeerd over Utrecht zijn we samen (link).
Cameratoezicht
We hebben cameratoezicht ingezet ter voorkoming en bestrijding van overlast, geweld en criminaliteit in de openbare ruimte. Dat gebeurde alleen op plekken waar dit onderdeel uitmaakt van een pakket aan maatregelen om veiligheidsproblemen aan te pakken. We stelden het uitvoeringsplan cameratoezicht 2018 op, waarin het gebruik van vaste camera’s is geëvalueerd, vier camera’s kregen een nieuwe locatie. De pilot flexibel cameratoezicht werd positief geëvalueerd, waarna drie flexibele camera’s zijn aangeschaft. Deze werden achtereenvolgens ingezet in de omgeving van de Pearsonlaan, Brederoplein, Eisenhowerlaan en JM de Muinck Keizerlaan. We schreven een nieuw beleidskader cameratoezicht 2019 – 2022 en de gemeenteraad stelde dit vast.
Maatschappelijke onrust en Bestuurlijke Informatie Justitiabelen (BIJ)
Alle signalen van mogelijke maatschappelijke onrust zijn beoordeeld en zo nodig opgepakt. Alle meldingen van vrijkomende gedetineerden die ernstige gewelds- of zedendelicten hebben gepleegd zijn in behandeling genomen. Deze meldingen vallen onder Bestuurlijke Informatie Justitiabelen (BIJ), waarbij de burgemeester vooraf informatie ontvangt om maatschappelijke onrust te voorkomen. Daarnaast is met diverse partners gewerkt aan een aantal dossiers om maatschappelijke onrust te voorkomen.