Prestatiedoelstelling
Schoonhouden van de openbare ruimte
De norm voor schoon is: niet meer dan 10% van de gemeten punten scoort lager dan een B. Stadsbreed bleven we dit jaar binnen deze norm. De doelstelling was om in de binnenstad niet meer dan 10% van de gemeten punten lager dan een A te laten scoren. Dat is 14,6% geworden.
In Leidsche Rijn, op winkelcentrum Smaragdplein en in de binnenstad hebben we als proef persprullenbakken geplaatst. Sensoren geven de vullingsgraad van de bakken aan ons door.
Op initiatief van de wijken Zuid en Zuidwest is het straatmeubilair in de parken extra gereinigd. Dit zorgt voor een visueel aantrekkelijkere omgeving.
In 2018 zijn in Overvecht en Kanaleneiland afvalcoaches ingezet om het aantal bijplaatsingen bij ondergrondse containers te verminderen en mensen te informeren over en bewust te maken van (zwerf)afval en de voorzieningen. Andere instrumenten om bewustwording over afval te creëren zijn het bordspel De Afvalrace en het Afvalweetjeskwartet. Van beide hebben we een Utrechtse variant laten ontwikkelen. Alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Utrecht hebben een pakket spellen ontvangen. Hierop hebben we positieve reacties ontvangen.
Betrokken bewoners en ondernemers zijn van grote waarde bij het schoonmaken en schoon houden van de openbare ruimte. Binnen het project Samen Schoon Kanaleneiland hebben we onderzocht hoe bewustwording, participatie en samenwerking kunnen bijdragen aan een schone leefomgeving. In het kader van Samen Schoon Kanaleneiland hebben we de hele wijk van gevel tot gevel schoon gemaakt. Ook hebben we schoonmaakacties met bewoners en scholen georganiseerd.
Rond de 10-hoogflats in Overvecht is een goede samenwerking ontstaan met de woningcoöperaties met als doel het zwerfvuil rond deze flats terug te dringen. Samen met het Leidsche Rijn College en ondernemers zijn we in de buurt een campagne gestart om gezamenlijk zwerfafval op de snoeproute tussen school en winkels te voorkomen. Een zelfde traject is gestart met het Via Nova College op de nieuwe locatie in Vleuten.
Een groot deel van de bovenstaande projecten op het gebied van schoon zijn gefinancierd uit de Zwerfafvalvergoeding. Deze vergoeding wordt verstrekt door de verpakkingsindustrie en heeft een incidenteel karakter.
Er zijn veel vrijwilligers actief geweest om de openbare ruimte schoon te maken. Voorbeelden hiervan zijn bewoners rond het Shanghaipark, het Bewoners Overleg Lunetten, scholen in Overvecht en Kanaleneiland. In de wijken Oost en Noordoost maken bewoners vaak schoon tijdens en na evenementen (Maliebaanloop, singelloop), na Koningsdag en op nieuwjaarsdag (vuurwerkafval). Vrijwilligers faciliteren we met materialen, zoals knijpers, zakken en hesjes. Zo nodig helpen onze medewerkers met schoonmaken en voeren ze het verzamelde vuil af. In het najaar hebben we vrijwilligers uitgenodigd voor een thema-avond over zwerfafval. Enerzijds om hen te bedanken voor hun inzet voor de stad, anderzijds om mee te denken over het Actieplan Zwerfafval dat we in 2019 opstellen.