Prestatiedoelstelling
Uitvoeren van de aanpak jeugdgroepen
We werken met een groot aantal partners samen om overlastgevend en crimineel gedrag van jongeren en jongvolwassenen aan te pakken. Steeds meer betrekken we de jongeren zelf, hun ouders en indien mogelijk buurtbewoners en ondernemers bij de aanpak. We kiezen altijd voor preventie als dat kan en repressie als dat moet.
Utrecht telt eind 2018 in totaal acht problematische jeugdgroepen waarop een integrale aanpak loopt.
In 2018 hebben we naast de aanpak van problematische jeugdgroepen ons ook gericht op een preventieve inzet bij jonge jeugd. In Overvecht wordt op drie locaties extra inzet in de vorm van ambulante inzet, groepsactiviteiten en individuele aandacht. Dit wordt gedaan door het jongerenwerk samen met de sociaal makelaar organisatie, Al Amal, VTH en de Buurtteams. Daarnaast wordt er ingezet op het opbouwen van een goede relatie met de ouders.
Halt heeft in alle groepen 8 van de basisscholen voorlichtingslessen gegeven. Daarnaast hebben 88 groepen een extra les overlast tijdens de jaarwisseling gekregen. Ook heeft Halt samen met Al Amal bij tien oudergroepen en tijdens één bijeenkomst in de moskee voorlichting gegeven over Halt en de Halt-straf.
In alle wijken zijn social mediatrainingen voor de veiligheidspartners binnen de aanpak problematische jeugdgroepen georganiseerd. Deze training is gericht op het doorbreken van de handelingsverlegenheid. Hierbij zoeken we antwoorden op de hoofdzakelijk praktische vragen:
- Wat ‘doen’ jongeren op social media?
- Waar kunnen we in het werkproces alert zijn op social media?
- Wat kunnen we zelf actief doen met social media, vanuit de strategie op de aanpak.